40 jaar aflossen: oplossing voor starter?

15 mei 2018

Er is flink wat concurrentie op de hypotheekmarkt. Hoe haal je een klant over om juist bij jou een lening af te sluiten? Natuurlijk door een zo laag mogelijke hypotheekrente, maar ook door nieuwe vormen en extra’s aan te bieden. Zo is  er een zogenaamde groene stroom-hypotheek, en komt ASR nu met een hypotheek met een looptijd van maar liefst 40 jaar.      

Verlengd met 10 jaar

Op dit moment is de maximale aflosperiode van een hypotheek nog 30 jaar. ASR heeft de afgelopen maand een pilot gedraaid met deze nieuwe hypotheekvorm, waarin de maximale aflostijd wordt verlengd met 10 jaar. Het verliep goed, dus hebben ze besloten ‘m per 24 mei landelijk aan te bieden. Niet aan iedereen, maar alleen aan mensen die nog niet eerder een huis hebben gekocht.

Speciaal voor starters

De doelgroep is duidelijk: de worstelende starter die graag ziet dat z’n maandelijkse lasten zo laag mogelijk zijn. Want juist als ze hun eerste huis kopen zijn de vaste lasten ernaast nog erg hoog (aflossing studieschuld, kinderopvang enzovoort) en hun salaris vaak nog niet riant. En hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse hypotheeklasten. De nieuwe hypotheekvorm is ook uitsluitend bedoeld voor mensen die hun eerste huis kopen.

Nadelen

Er kleven natuurlijk ook wel wat nadelen aan zo’n 40-jarige looptijd. Zo liggen de totale rentelasten van deze hypotheek natuurlijk hoger dan van een lening met een korte looptijd. Daarnaast krijg je bij deze hypotheek ook alleen de eerste 30 jaar hypotheekrenteaftrek, en de laatste 10 jaar niet meer. Ook ligt de maximale rentevaste periode op 30 jaar, voor de laatste 10 jaar (zonder aftrek) ligt het hypotheekrentebedrag niet vast.

Flexibiliteit

Een voordeel aan deze nieuwe hypotheek is wel dat er sowieso vroegtijdig mag worden afgelost, tot wel 15% per jaar. Dit geeft ook juist aan wat de ASR met deze vorm wil bieden: flexibiliteit. Ruimte om in magere jaren relatief lage hypotheeklasten te hebben en in ‘vette’ jaren ruimte om veel af te lossen.

De verwachting is dat deze nieuwe hypotheekvorm aan zal slaan en dat binnen korte tijd ook andere banken een soortgelijke vorm aanbieden.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Lease

Lease of leasing is een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker of lessor bedrijfsuitrusting, bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen aankoopt en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter …