Klik hier om WhatsApp te openen

Intentieverklaring

Een intentieverklaring is in veel gevallen nodig om een hypotheek af te sluiten. Wat is een intentieverklaring en is deze verklaring voor iedereen beschikbaar? Kun je überhaupt wel een huis kopen zonder intentieverklaring? En wat is nu precies het verschil tussen een werkgeversverklaring voor een hypotheek en een intentieverklaring? Dit soort vragen komen vaak voorbij in de adviesgesprekken die we voeren. Lees daarom hieronder alles wat je moet weten over intentieverklaring en werkgeversverklaring!

Wat is een intentieverklaring?

Geldverstrekkers houden van zekerheid. Ze willen zeker weten dat je een hypotheek kunt terugbetalen. Van een vast contract worden ze daarom heel blij. Heb je echter (nog) geen vast contract? Dan kun je bij jouw werkgever een intentieverklaring opvragen. Dit is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Met de intentieverklaring geeft de werkgever namelijk aan dat hij het voornemen heeft jou in vaste dienst te nemen, mits de prestaties op niveau blijven en het bedrijf financieel gezond blijft.

Onderdeel van de werkgeversverklaring

Wil je een hypotheek afsluiten en ben je in dienst? Dan moet je altijd een werkgeversverklaring aanleveren. Deze verklaring wordt ingevuld door jouw werkgever. Daarnaast lever je een tweede ‘bewijsstuk’ aan, namelijk een recente loonstrook. Op basis van deze twee documenten wordt jouw inkomen vastgesteld. Ben je in loondienst, maar heb je nog een tijdelijk contract of zit je in proeftijd? Dan vult je werkgever de intentieverklaring in. Dit is een vaste sectie binnen de werkgeversverklaring. De intentieverklaring is meestal ergens halverwege het document te vinden.

Hypotheek zonder intentieverklaring

Maar wat nu als je werkgever geen intentieverklaring wil of kán afgeven, bijvoorbeeld omdat je een flexwerker bent?  Kun je eigenlijk wel een huis kopen zonder intentieverklaring? Als je op het moment een baan hebt, is dit in principe mogelijk. Schakel een goede hypotheekadviseur in, die aan de hand van je laatste drie jaaropgaven een gemiddeld inkomen kan berekenen. Heb je het laatste jaar minder verdiend dan de twee kalenderjaren ervoor? Dan wordt alleen gerekend met dat laatste, mindere jaar.

Waarmee kunnen we je helpen?