Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheek oversluiten kosten

Wil je je hypotheek oversluiten? Dan wil je graag weten waar je voor moet betalen. Het klinkt immers erg aantrekkelijk, een hypotheek oversluiten. Helaas moet je vaak boeterente betalen en zijn er nog andere kosten die de kop opsteken. Wat zijn nu de gemiddelde kosten voor het oversluiten van je hypotheek? En is het mogelijk om je hypotheek over te sluiten zonder boeterente te hoeven betalen? Wij van Hypotheekrente.nl leggen alles omtrent hypotheek oversluiten kosten uit op deze pagina.

Wat zijn de kosten bij het oversluiten van de hypotheek?

Bij ongeveer de helft van de hypotheekverstrekkers betaal je een boete als je de hypotheek eerder oversluit dan de afgesproken rentevaste periode. Dat is ook logisch: je hebt met de bank afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheek, de looptijd en het rentepercentage. Hiermee is de bank verzekerd van de rente-inkomsten over jouw hypotheek voor langere tijd. De bank loopt dus inkomsten mis als je besluit tussentijds af te lossen of jouw hypotheek over te sluiten. Vandaar dat hypotheekverstrekkers vaak een boeterente als hypotheek oversluiten kosten eisen ter compensatie van de gemiste opbrengsten. Niet alle geldverstrekkers hanteren zo’n boeterente. Check dat vooral in de voorwaarden van jouw hypotheek.

Boeterente

De boeterente berekenen kan via diverse methoden. Check jouw hypotheekakte voor de methode in jouw situatie. Bij veel hypotheekaanbieders kan een deel van de hypotheek namelijk boetevrij worden afgelost. Het gaat vaak om 10% tot 20% van het hypotheekbedrag. Over het resterende deel wordt boeterente berekend. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger dus de boeterente. Ook de duur van de resterende rentevaste periode is van invloed op het bedrag. Vaak betaal je bij een langere rentevaste periode en een nog hoge, openstaande hypotheeklening meer aan boete. Ook het verschil tussen de huidige rentestand en het rentepercentage, dat je betaalde aan de hypotheekinstelling voor de oude hypotheek, telt mee.

Dan is een belangrijke vraag: zijn de hypotheekkosten (waaronder de boeterente) bij oversluiten aftrekbaar? Ja, dat zijn ze zeker. In het jaar dat je oversluit mag je de boeterente in één keer van de belastingaangifte over dat jaar aftrekken.

Rentemiddeling

Heb jij niet de middelen om de boete bij het oversluiten van de hypotheek te betalen? Dan kun je bij ongeveer de helft van de bestaande geldverstrekkers kiezen voor rentemiddeling. Dit maakt oversluiten voor meer consumenten mogelijk. Je krijgt een nieuw hypotheekcontract met een lagere rente, maar deze lagere rente wordt gemiddeld met de rente over de resterende looptijd van het oude contract genomen. De geldverstrekker loopt zo geen inkomsten mis, dus hoeft er geen boeterente te worden betaald en profiteer jij tóch van een lagere rente. Dit kan een voordelige keuze zijn als de hypotheek oversluiten kosten in de vorm van een boete erg hoog liggen.

Wanneer nog meer geen boeterente?

Er zijn – behalve rentemiddeling – nog meer situaties waarin het hypotheek oversluiten geen kosten met zich meebrengt. Zo kun je meestal boetevrij aflossen aan het einde van de rentevaste periode, bij verkoop van de woning, bij een executieverkoop, bij verwoesting van de woning, bij een uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering en als de dagrente hoger is dan jouw oude rente.

Andere hypotheek kosten oversluiten

Je betaalt naast de boeterente vaak opnieuw advies- en afsluitkosten bij het oversluiten van jouw hypotheek. Ook moet de hypotheek opnieuw ingeschreven worden bij het Kadaster. Bekijk dus goed of het oversluiten daadwerkelijk loont. Hiervoor kun je uiteraard vrijblijvend advies aanvragen bij Hypotheekrente.nl.

Waarmee kunnen we je helpen?