Hypotheekakte

Wat is een hypotheekakte?

De hypotheekakte is een akte waarin wordt vastgelegd dat jij, de hypotheekgever, een onroerende zaak (de woning) als onderpand geeft aan de hypotheeknemer (de geldverstrekker). Dit doe je in ruil voor het krijgen van een lening.

Recht van hypotheek

Om de geldverstrekker te beschermen heeft ze het recht om het onderpand (de woning) in het openbaar te verkopen als je je afspraken niet na kan komen. Dit noem je het ‘recht van hypotheek’, dit vervalt meestal nadat de lening volledig is afgelost. Deze officiële akte wordt zoals wettelijk voorgeschreven opgesteld door een notaris.

De hypotheekakte bevat een aantal zaken:

  • De hoogte van de hypothecaire inschrijving;
  • Omschrijving van het onderpand;
  • De te betalen hypotheekrente;
  • Aflossingsmethode van de hypotheek;
  • De verplichting om de woning te verzekeren;
  • Algemene voorwaarden van de geldverstrekker.

In de praktijk

De notaris zal de hypotheekakte met je doornemen, daarna wordt ze door jou, de bank én de notaris ondertekend. De bank is vaak zelf niet aanwezig, daarom zal een medewerker van het notariskantoor namens de bank tekenen. Wanneer je echtgenoot of geregistreerd partner het huis ook gaat bewonen, moet hij/zij ook tekenen voor de hypotheekvestiging. Nadat de akte is besproken, goedgekeurd en getekend, zal deze worden ingeschreven in het Kadaster, daarna staat de hypotheek officieel op jouw naam.

Nog niet toe aan het ondertekenen van de hypotheekakte maar net begonnen met de huizenjacht en benieuwd hoeveel je kan lenen? Bereken het hier!

Over hypotheken

Voorbereiding verbouwing

Een goede voorbereiding is van groot belang! Om niet voor verrassingen tijdens de verbouwing te komen staan is het belangrijk om bij de volgende zaken stil te staan: Het Programma …