Hypotheek meenemen

Wil je je hypotheek meenemen als je gaat verhuizen? Je kunt jouw hypotheek meenemen naar een volgende woning. Of deze aanpak daadwerkelijk voordelen heeft, hangt doorgaans af van de voorwaarden en de rente van de hypotheek in kwestie. Een adviseur van Hypotheekrente.nl kan met je meedenken over de meest voordelige optie in jouw situatie.

Bestaande hypotheek meenemen naar nieuw huis

Kan ik een bestaande hypotheek meenemen? Ja, dat is mogelijk. Het meenemen van een hypotheek betekent dat je de rente en de voorwaarden van de oude hypotheek meeneemt voor de resterende rentevaste periode. Een hypotheek ‘hoort’ weliswaar bij een woning. Als je verhuist, wordt vaak de oude hypotheek afgelost. Voor het nieuwe huis sluit je vervolgens een hypotheek af bij een geldverstrekker.

Wanneer wel?

Een hypotheek meenemen is verstandig als de hypotheekrente van jouw hypotheek lager ligt dan de actuele rentetarieven. Door je huidige hypotheek mee te nemen, blijf je profiteren van lage rente en daarmee lagere maandelijkse lasten. Bovendien kan het zo zijn dat de kosten van het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet opwegen tegen het voordeel. Je bent bijvoorbeeld geld kwijt aan de notaris en advies- en afsluitkosten. Herken jij jezelf in deze situatie? Dan is de hypotheek meenemen naar jouw nieuwe huis een goed idee.

Wanneer niet?

Het kan ook zijn dat je juist niet jouw huidige hypotheek wilt meenemen, maar liever een nieuwe wilt afsluiten. De redenen hiervoor verschillen, bijvoorbeeld omdat de rente flink gedaald is. Door een nieuwe hypotheek af te sluiten, profiteer je van veel lagere maandlasten. Ook kun je van hypotheekvorm veranderen of een hypotheek afsluiten met betere voorwaarden. Wanneer deze zaken voor jou gelden, dan is het niet handig om de oude hypotheek mee te nemen.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Hoe zit het met minder gangbare hypotheekvormen? Kun je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek meenemen? Dat is ook zeker mogelijk! Onthoud wel dat bij het oversluiten van deze hypotheekvorm meestal maar mag tot maximaal 50% van de woningwaarde. De helft van de woningwaarde mag met andere woorden aflossingsvrij worden geleend, mits je jouw huidige aflossingsvrije hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten.

Verhuizen naar een duurder huis

Heb je plannen om naar een duurdere woning te verhuizen? Dan kun je voor het bedrag van de nieuwe woning bovenop jouw huidige hypotheek een nieuwe lening afsluiten. Het gaat hierbij echter om een nieuwe hypotheek voor dit deel van de financiering. Dit moet een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn, vanwege de strengere hypotheekregels die gelden sinds 2013. Alleen dan kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Het bestaande deel van de lening mag wel de huidige hypotheekvorm behouden.

Over hypotheken

Financiële bijsluiter

In een Financiële Bijsluiter staat de belangrijkste informatie over een financieel product. In de bijsluiter staat wat het product precies is en wat het kost, maar ook wat de risico’s …