Strengere hypotheekregels treffen jongeren

14 juni 2016

De verscherping van de hypotheekregels zorgen ervoor dat jongeren minder makkelijk een huis kunnen kopen. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat bijna een derde van de jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar verwacht binnen twee jaar geen woning te kunnen kopen, omdat ze niet genoeg eigen geld hebben om de bijkomende kosten te betalen. Door de strengere hypotheekregels kan er minder maximaal geleend worden.

Maximaal lenen

Doordat het maximaal te lenen bedrag lager is dan voorheen, zijn de bijkomende kosten vaak niet meer mee te financieren in de hypotheek. Het maximaal te lenen bedrag is nu 102 procent van de waarde van de woning en dat wordt afgebouwd naar 100 procent in 2018. Om bijkomende kosten, zoals de kosten koper, te kunnen betalen moeten huizenkopers eigen geld inbrengen. Uit het onderzoek van ABN Amro blijkt dat een derde van de jongeren hiervoor aanklopt bij de ouders. Ouders blijken overigens vaak te willen helpen, als zij dat financieel kunnen.

Weinig sparen

Volgens Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO treft de aanscherping van de hypotheekregels vooral jongeren, omdat zij nog weinig kans hebben gehad om geld te sparen. Het aandeel jongeren tot 35 jaar dat een woning koopt, neemt dan ook af van 60 procent in 2010 naar 50 procent nu.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Gezamelijk eigendom

Gezamenlijk eigendom wordt ook wel gemeenschappelijk eigendom genoemd. Hiervan is sprake als twee of meer mensen eigenaar zijn van één zaak, zoals een huis.