Garant staan Hypotheek

Garant staan voor iemands hypotheek, hoe werkt dat? Wilt u een huis kopen, maar komt u niet in aanmerking voor een hypotheek, bijvoorbeeld omdat u studeert of net begonnen bent met uw eerste baan? Dan kan iemand anders garant staan voor uw hypotheek. Hiermee verbindt de andere persoon zich aan uw hypotheek. Als er iets misgaat, is het mogelijk dat degene die garant staat, voor de hypotheekschuld moet opdraaien. Let op: sinds 2013 is het zeer lastig om nog via deze weg een huis te kopen.

Garant staan: ouder-kind

De hypotheekverstekkers die deze regeling nog aanbieden accepteren vaak alleen aanvragen als de aanvragers familie van elkaar zijn. Vaak gaat het dan om ouders die garant staan voor hun kind. Hypotheekverstrekkers durven deze aanvragen aan omdat ze ervan uitgaan dat het inkomen van de jonge starter nog gaat stijgen. Hierdoor kan de huiseigenaar na een paar jaar de lasten zelf dragen. Hypotheken waarvoor iemand garant staat, komen niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe werkt het?

Ouders die garant staan, moeten de hypotheekakte ondertekenen. Ze zijn hiermee hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat ouders aansprakelijk zijn al de maandelijkse hypotheeklasten niet worden betaald. De hypotheekverstrekker zal eerst onderzoeken of de ouders de financiƫle middelen hebben om een lening aan te gaan. Verder kijkt de bank ook naar het (potentiƫle) inkomen van de starter in de toekomst. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de starter zelf de lasten kan gaan dragen. Wilt u de garantiestelling opheffen, dan moet u samen een verzoek indienen bij de hypotheekverstrekker.

Gift

De Belastingdienst ziet betalingen van ouders als gift en heft daarover belasting, boven de jaarlijkse vrijstelling. De hoogte van deze vrijstelling is afhankelijk van de leeftijd van de ontvanger.

Alternatieven

Deze regeling wordt bijna niet meer aangeboden. Er zijn wel andere manieren voor ouders om hun kinderen te helpen een huis te kopen. De verruimde schenkingsregeling is vanaf 1 januari 2017 weer van kracht. Dit betekent dat ouders hun kinderen 100.000 euro mogen schenken, belastingvrij. Het geld moet wel aantoonbaar gebruikt worden voor de aankoop van een huis. Een andere mogelijkheid is als starter geld te lenen van ouders. Hier kunt u zelfs hypotheekrenteaftrek voor krijgen.

Meer weten over de diverse regelingen? Kijk op hypotheekrente.nl of vraag advies aan onze adviseurs.

Over hypotheken

Dalrente

Dalrente houdt in dat de hypotheek uiteindelijk wordt verstrekt tegen de laagst geldende rente in de periode tussen acceptatie van de offerte en het passeren van de akte. Als de …