Een hypotheek afsluiten in 2021? Dit verandert er:

18 december 2020

Van plan om volgend jaar een huis te kopen en een (eerste) hypotheek af te sluiten? Dan zijn er verschillende fiscale voordelen waar je van kunt profiteren. Hypotheekrente.nl zet ze voor je op een rijtje!

Starters betalen geen overdrachtsbelasting

Dit nieuws is je vást niet ontgaan: vanaf 2021 betalen starters tot 34 jaar geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Tot en met maart geldt deze vrijstelling voor woningen in alle prijscategorieën. Vanaf 1 april wordt je als starter vrijgesteld van overdrachtsbelasting als de koopsom van je woning max. €400.000,- bedraagt.

Voor doorstromers en kopers van 35 jaar of ouder gelden nét weer andere regels wat betreft de overdrachtsbelasting. Zij betalen 2%, voor hen verandert er dus weinig ten opzichte van dit jaar. Wil je een huis kopen waar je zelf niet in gaat wonen? Een vakantiewoning, een leuke vastgoedinvestering, een huis voor je (klein)kind? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 maar liefst 8% overdrachtsbelasting.

Meer hypotheek

Zowel tweeverdieners als kopers met een studieschuld kunnen volgend jaar meer lenen. Het tweede salaris mag vanaf 2021 namelijk voor 90% meetellen in plaats van voor de huidige 80%. Daarnaast gaan studieleningen minder zwaar meetellen bij de berekening van de hypotheek. De gemiddelde rente over je studieschuld in de laatste vijf jaar wordt meegenomen, niet een vast (veel hoger) percentage zoals voorheen.

NHG-kostengrens omhoog

De huizenprijzen blijven stijgen, dus is een verhoging van de kostengrens voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie niet meer dan logisch. In 2021 kun je tot een woningwaarde van €325.000,- aanspraak maken op een NHG-hypotheek. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, kun je zelfs tot €344.500,- lenen met NHG.

Het wordt in 2021 wel iets moeilijker om over te sluiten naar NHG. De stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie wil zich weer met name op kwetsbare groepen richten. Als je van niet-NHG naar NHG wil oversluiten, kan dit alleen als je je aflossingsvrije hypotheek omzet naar een lineaire- of annuïteitenhypotheek.

Wil je in 2021 een voordelige hypotheek afsluiten die past bij jouw financiële situatie? Onze adviseurs staan weer voor je klaar!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vooraftrek van belasting

Hypotheekrente mag door een eigenwoningbezitter worden opgevoerd als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. In de meeste gevallen is het mogelijk de belastingaftrek vooraf te verrekenen (vooraftrek van belasting) met de loonbelasting. …