Kostengrens NHG-hypotheek naar €325.000

21 september 2020

In deze onzekere tijden blijven de woningprijzen nog onverminderd doorstijgen. Juist in een dergelijke, onzekere periode is het belangrijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te kunnen sluiten. De stichting achter NHG gooit daarom per 1 januari 2021 de kostengrens met €15.000,- omhoog.

Duurzame NHG

Sluit jij komend jaar een hypotheek met NHG af én wil je investeren in een duurzame woning? Dan kun je zelfs maximaal €344.500,- lenen. Het ‘extra’ leenbedrag kun je dan bijvoorbeeld gebruiken voor zonnepanelen, isolatiemaatregelen of het installeren van een warmtepomp. Dit jaar ligt de kostengrens (met vergroeningsmaatregelen) op €328.600,-.

Nieuwe kostengrensmethodiek

Of de NHG met deze verhoogde kostengrens in 2021 echt toegankelijk is voor alle starters die een woning gaan kopen? Dat valt nog te bezien. In augustus 2020 ligt de gemiddelde vraagprijs van een woning op € 441.810,-. De mediaan ligt een stuk lager, op €344.137,-. Deze gemiddelde huizenprijzen stijgen alsnog ver uit boven de NHG-kostengrens van €325.000,-.


NHG zelf zegt door een nieuwe kostengrensmethodiek bij te dragen aan een meer stabiele woningmarkt. De huidige methodiek is namelijk gebaseerd op gemiddelde koopsommen van het afgelopen kwartaal. De nieuwe, die vanaf 2021 wordt ingevoerd, is gebaseerd op de gemiddelde huizenprijzen over een periode van 39 maanden, aangevuld met een correctiefactor, zodat het helemaal aansluit op de gemiddelde woningprijs in 2021.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €310.000 mag je dit jaar lenen met NHG, volgend jaar dus €325.000.

Ben jij een starter en op zoek naar de meest voordelige NHG-hypotheek? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Onderhands

Onderhands is een actie waarbij er geen tussenkomst van een notaris is. De partijen maken onderling een akte op en daarbij wordt geen notaris ingeschakeld.