Bouwdepot Hypotheek

Bouwdepot op uw hypotheek? Met een bouwdepot kunt u een verbouwing deels financieren vanuit de hypotheek. Hoe dat in zijn werk gaat, kunt u lezen op Hypotheekrente.nl.

 

Bouwdepot: uit uw hypotheek

Koopt u een bestaand huis, dan is de kans groot dat er delen van de woning zijn waar u niet zo tevreden over bent. Vaak gaat het om de keuken of een badkamer. Of misschien wilt u wel meer ruimte creëren met een uitbouw of een dakkapel. Heeft u geen eigen geld om deze verbouwing te bekostigen? U kunt de verbouwing meefinancieren in de hypotheek.

 

Aparte rekening voor verbouwing

Het bouwdepot is vaak eigenlijk een tweede hypotheek. Bepaal van tevoren hoeveel geld u nodig heeft voor de verbouwing. De taxateur zal het huis taxeren voor en na de verbouwing. Het geld wordt op een aparte rekening gestort door de hypotheekverstrekker. Dit is het bouwdepot. Uit dit bouwdepot worden de facturen betaald.

 

Wat wel en wat niet financieren?

U mag geld uit het bouwdepot besteden aan verbouwingen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het huis verbetert en ervoor zorgen dat de woning in waarde toeneemt. Het gaat om verbeteringen die vastzitten aan de woning. Een nieuw raam mag wel, gordijnen bijvoorbeeld niet. Vaak mag niet de hele verbouwing meegenomen worden in het bouwdepot.

 

Betalen

Uw geldverstrekker stuurt u een declaratieformulieren om zo vanuit uw bouwdepot facturen te kunnen betalen. U kunt het bedrag rechtstreeks aan de leverancier laten uitkeren of eerst zelf de rekeningen betalen en de geldverstrekker u direct laten betalen. Houd er rekening mee dat de toegevoegde waarde van uw huis niet altijd gelijk is aan de kosten van de verbouwing.

 

Tot twee jaar bouwdepot

Veel geldverstrekkers hanteren een minimaal bedrag voor het opzetten van een bouwdepot. Dit bedrag kan variëren van 2.500 tot 15.000 euro. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie mag, inclusief de verbouwingskosten en de andere bijkomende kosten, niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens van 245.000 euro. Vaak kun je tot maximaal twee jaar na het afsluiten van de hypotheek gebruik maken van het bouwdepot. Zit er na twee jaar nog geld in de pot, dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek.

Box 3

Het geld in het bouwdepot wordt gezien als uw vermogen. Mogelijk bent u er een hoge belastingheffing over verschuldigd. Hoeveel dit u kost, kan een adviseur voor u uitrekenen. Aan de andere kant krijgt u rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot. U betaalt hypotheekrente over dit bedrag.

Over hypotheken

Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering is een uitvaartverzekering. Deze verzekering voorziet in de eerste kosten na het overlijden van een verzekerde.