Bouwdepot Hypotheek

Wat is een bouwdepot hypotheek? Dit is een extra ‘potje’ waarmee je een verbouwing deels kunt financieren vanuit je hypotheek. Wil je ook zo’n depot op jouw hypotheek? Hoe kun je daarnaast jouw maximale bouwdepot berekenen en hoe zit het bijvoorbeeld met de rente van ervan? Wij van Hypotheekrente.nl leggen alles hierover uit op deze pagina.

Bouwdepot: uit jouw hypotheek

Koop je een bestaand huis? Dan is de kans groot dat er delen van de woning zijn waar je niet zo tevreden over bent. Vaak gaat het om de keuken of een badkamer. Misschien wil je daarnaast wel meer ruimte creëren met een uitbouw of een dakkapel. Wanneer je geen eigen geld hebt om deze verbouwing te bekostigen, dan kun je de verbouwing via een bouwdepot meefinancieren in de hypotheek. Het depot voor de verbouwing komt met andere woorden uit jouw hypotheek.

Bouwdepot berekenen

Het bouwdepot kun je zien als een soort tweede hypotheek. Van tevoren bepaal je ten eerste hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing. Dit kun je bijvoorbeeld samen met de adviseur berekenen. Vervolgens zal de taxateur het huis taxeren vóór en na de verbouwing. Het geld dat je gebruikt voor de verbouwing wordt ondertussen op een aparte rekening gestort door de hypotheekverstrekker. Dit is het bouwdepot. Uit dit potje betaal je de facturen van de verbouwing.

Wat wel en wat niet financieren?

Je mag geld uit het bouwdepot alleen besteden aan verbouwingen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het huis verbetert. Het zijn dus activiteiten die zorgen dat de woning in waarde toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan verduurzamingsmaatregelen zoals het beter isoleren van de woning, de aanleg van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Bij een aantal hypotheekverstrekkers kun je buiten het bouwdepot nog extra geld lenen om je huis te ‘vergroenen’.

Wat in het algemeen voor financiering vanuit het depot geldt, is dat de verbeteringen moeten vastzitten aan de woning. Een nieuw raam mag bijvoorbeeld wel, maar nieuwe gordijnen dus weer niet. Hierdoor kan meestal niet de gehele verbouwing worden betaald vanuit dit extra potje.

Betalen

De geldverstrekker stuurt je declaratieformulieren toe. Daarmee kun jij vanuit jouw bouwdepot facturen betalen. Sommige geldverstrekkers werken tegenwoordig ook met een online portaal waar je facturen kunt betalen vanuit het depot. Daarnaast kun je het bedrag rechtstreeks aan de leverancier laten uitkeren of eerst zelf de rekeningen betalen en de geldverstrekker vervolgens aan jou te laten betalen.

Tip van Hypotheekrente.nl: houd er rekening mee dat de toegevoegde waarde van je huis niet altijd gelijk is aan de kosten van de verbouwing.

Rente bouwdepot

Het geld in het bouwdepot wordt gezien als jouw vermogen. Mogelijk ben je er een hoge belastingheffing over verschuldigd. Hoeveel dit jou gaat kosten, kan een hypotheekadviseur voor je uitrekenen. Aan de andere kant krijg je rentevergoeding over het bedrag dat in de pot zit. Wat de rente voor het depot betreft: je betaalt over je hypotheek + bouwdepot samen een vast rentepercentage.

Tot twee jaar

Veel geldverstrekkers hanteren een minimaal bedrag voor het opzetten van een bouwdepot. Dit bedrag kan variëren van €2.500,- tot €15.000,-. Daarnaast mag een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, inclusief de verbouwingskosten en de andere bijkomende kosten, niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens van €310.000,-. Vaak kun je tot maximaal twee jaar na het afsluiten van de hypotheek gebruikmaken van zo’n depot voor het verbouwen. Zit er na twee jaar nog geld in de pot? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek.

Wil jij een hypotheek met een bouwdepot afsluiten? Laat een van onze experts je adviseren over de meest voordelige optie in jouw persoonlijke financiële situatie! Regel hier een vrijblijvende (bel)afspraak.

Over hypotheken

Economische looptijd

De economische looptijd is de periode waarin de hypotheek volgens het bij de verstrekking overeengekomen aflossingsschema geheel zou moeten worden afgelost. Vaak is deze periode 30 jaar.