AFM: Geldverstrekkers kunnen meer doen om betalingsachterstanden te voorkomen

2 april 2013

HOUTEN – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is van mening dat hypotheekverstrekkers meer moeten doen om betalingsproblemen bij klanten te voorkomen. Dit maakte de toezichthouder vorige week bekend.

Vorig jaar deed de AFM onderzoek naar de manier waarop hypotheekverstrekkers omgaan met betalingsachterstanden van klanten. Uit dit onderzoek blijkt dat er al een aantal belangrijke stappen is gezet om dit probleem aan te pakken. Echter is de toezichthouder van mening dat er nog wel meer aandacht mag komen voor het in een vroeg stadium signaleren van probleemhypotheken. In dergelijke gevallen zouden banken zo snel mogelijk contact op moeten te nemen met klanten. “Meer voorlichting aan klanten, bijvoorbeeld over wat ze kunnen doen bij potentiële problemen, kan preventief werken” aldus een woordvoerder van de AFM.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geeft in een reactie aan dat het onderzoek van de AFM geen eigen onderzoek betreft, maar dat zij enkel aan de banken heeft gevraagd wat zij doen ter preventie van hypotheekproblemen. De NVB is dan ook van mening dat de aanbevelingen van de AFM zeer in lijn zijn met het beleid dat banken nu al hanteren.  “Banken doen hun best om betalingsproblemen bij hypotheken vroegtijdig te onderkennen, hun klanten zoveel mogelijk te helpen en een passende oplossing te vinden en zo gedwongen verkoop van de woning te voorkomen” aldus de NVB.

Wat vindt u? Moeten hypotheekverstrekkers meer doen om betalingsproblemen te voorkomen of bent u net als de NVB van mening dat banken al genoeg doen aan preventie van hypotheekproblemen?  Laat uw mening klinken in een reactie op onze site of praat mee op de Facebook-pagina van hypotheekrente.nl!

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dwaling

Bij dwaling is er sprake van een onjuiste voorstelling van zaken, meestal bij koopovereenkomsten. Deze onjuiste voorstelling moet zo essentieel zijn, dat zonder deze onjuiste voorstelling de overeenkomst niet was …