Afname financiële risico’s hypotheek door stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen stegen de afgelopen jaren meer dan de hypotheekschuld.  Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. Hierdoor staan steeds minder huizen ‘onder water’. Met onder water wordt bedoeld dat een woning een hogere schuld heeft dan de waarde van het huis. In 2014 was het percentage van de woningen dat onder water stond 33 procent. In 2020 was dit nog maar 6 procent. 

Oorzaak afname financiële risico’s 

Dat de financiële risico’s van een hypotheek zo zijn afgenomen, komt voornamelijk door de grote stijging van de huizenprijzen. Dit terwijl de hypotheekrente ook weer aan het stijgen is. Wat de gevolgen van deze rentestijging zijn voor jouw hypotheek, vertellen we je graag. 

Een andere reden dat steeds minder huizen onder water staan, is dat er sinds 2013 een verplichting geldt om je hypotheek binnen dertig jaar volledig af te lossen. Alleen dan kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Mensen betalen dus elke maand een klein deel van hun hypotheek af en daardoor neemt die schuld alleen maar af, terwijl de huizenprijzen stijgen. Er zijn zelfs 760 duizend huishoudens In Nederland zonder hypotheekschuld. Dit is 17 procent van het totale aantal huishoudens. 

Huis kopen blijft moeilijk

Ondanks dat de financiële risico’s van een hypotheek dalen, is het kopen van een huis er niet gemakkelijker op geworden. Volgens het CBS is de hypotheeklast de afgelopen jaren ook iets gedaald  ten opzichte van het besteedbare inkomen. Maar omdat de huizenprijzen stijgen, wordt de hypotheek die je aan moet vragen hoger. Hierdoor kan de maximale hypotheek die een starter kan lenen niet voldoende zijn om überhaupt een huis te kopen. Dit bevestigt De Nederlandsche Bank: juist starters komen steeds lastiger aan een koopwoning. 

Maximale hypotheek berekenen

Voor de huidige huisbezitters brengen we dus goed nieuws. Voor de starters wat minder. Toch is het niet onmogelijk om een huis te kopen met een hypotheek en daar helpt Hypotheekrente je graag bij. Bereken je maximale hypotheek om erachter te komen hoeveel je kan lenen en om van tevoren te weten wat je maandelijkse hypotheeklasten worden. Daarnaast is het verstandig om verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Iedere verstrekker hanteert namelijk een verschillend rentetarief voor de hypotheek. Heb je advies nodig over de aanschaf van een hypotheek, zit je met diverse vragen over de woningmarkt of wil je vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag aan een woning. 

Waarmee kunnen we je helpen?