Klik hier om WhatsApp te openen

De rente stijgt, wat betekent dit voor jouw hypotheek?

21 januari 2022

Op de financiële markt loopt de rente voorzichtig op. Hier merk je nog niets van op je spaarrekening, daar is de rente nog altijd ontzettend laag. Maar de hypotheekrente stijgt zichtbaar, net als de rente die mensen ontvangen op staatsobligaties.

Inflatie?

De afgelopen jaren kenmerkte de rente zich bijna uitsluitend door een constante daling. Maar met de vrees voor inflatie zien we de trend veranderen. Rentes stijgen. Waar bijvoorbeeld de rente op de tienjaars staatsleningen in december nog negatief was, is ‘ie inmiddels gestegen tot boven nul.

Minder lenen

Voor woningzoekenden die binnenkort een hypotheek willen afsluiten, ligt de rente nog laag. Toch is er al een merkbaar verschil met ongeveer drie maanden geleden. Nic Vrieselaar, econoom bij RaboResearch, geeft in een interview met RTL-nieuws een sprekend voorbeeld. Waar je met twee keer een modaal inkomen in november nog zo’n €390.000,- kon lenen, is dat nu, door de gestegen rente, ongeveer €9.000,- minder.

Vrieselaar gebruikt in het rekenvoorbeeld een hypotheek met een rentevastperiode van 20 jaar en een bijbehorende rente (van een Rabobankhypotheek) van 1,71%, die nu is gestegen naar 1,88%.

Spaarrente vs. hypotheekrente

Hoe komt het dat de hypotheekrente stijgt, maar de spaarrente gelijk blijft? Dit heeft te maken met het beleid van de centrale banken, vooropgesteld de Europese Centrale Bank. Die bepaalt de officiële rente, waar banken, en daarmee de spaarrente, afhankelijk van zijn. Ze houden die officiële rente nu expres laag, om de economie te steunen.

Bij hypotheekrente heeft de marktrente juist een grote invloed op het percentage. De marktrente wordt niet door een officieel orgaan bepaald, maar letterlijk door de markt. Het is de rente die een bedrijf of de overheid moet betalen als het geld leent.

Wil jij je hypotheek nog oversluiten nu de hypotheekrente nog relatief laag ligt? Of wil je een hypotheek afsluiten omdat je een woning op het oog hebt? Laat onze experts je adviseren!

Auteur: Francis Boer