6 (nieuwe) hypotheekregels om in 2018 rekening mee te houden

29 december 2017

In het nieuwe jaar verandert er weer het een en ander in de regelgeving rond het kopen van een huis. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet, zodat jij als kersverse klant op de woningmarkt weet waar je aan toe bent in 2018.

1. Grens van de Nationale Hypotheek Garantie gaat omhoog

De waardegrens van de NHG gaat omhoog. De huidige grens ligt op €245.000, maar die ligt vanaf 1 januari 2018 op €265.000. Deze stijging van 8% is volgens de stichting achter de NHG nodig om een brede groep op een verantwoorde manier hun huis te laten financieren met de constante stijging van de huizenprijzen op de krappe woningmarkt. Daarnaast worden er nog een paar regels met betrekking tot de NHG soepeler, lees er hier meer over.

2. Tweeverdieners mogen meer lenen

Er zijn drie factoren die invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je maximaal mag lenen voor het kopen van een huis. Twee daarvan, je inkomen en de marktwaarde van het huis, worden door de overheid bepaald en kunnen fluctueren. De derde factor, je schulden, ligt vast. Tweeverdieners mogen de inkomens nooit volledig bij elkaar optellen. Tot en met dit jaar mochten de banken 60% van het laagste inkomen van het stel meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf 1 januari wordt dit percentage verhoogd naar 70%.

3. Maximale hypotheek is 100% van de WOZ-waarde

Dit nieuws is je vast niet ontgaan: eind januari 2018 worden de laatste hypotheekaanvragen afgehandeld waarbij 101% van de woningwaarde mag worden geleend. Vanaf dan kan er maximaal 100% van de WOZ-waarde worden geleend. De bijkomende kosten voor het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek zijn dus voor de koper zelf. De regering heeft wel aangegeven dat ze voor starters die een hypotheek met NHG willen afsluiten een uitzondering willen maken.

4. VvE’s moeten minimumbedrag sparen

Vanaf 1 januari ben je als Vereniging van Eigenaars verplicht om minimaal 0,5% van de herbouwwaarde achter de hand te hebben of een MJOP, een Meerjaren Onderhoudsplan, te hebben. Heb je pas een appartement gekocht en blijkt de VvE zijn zaakjes niet helemaal op orde te hebben, kan dit problemen opleveren bij het financieren van het appartement. Hypotheekverstrekkers zullen een aanvraag namelijk eerder afwijzen als de vereniging niet voldoet aan de bovenstaande eis.

5. Restschuldregeling vervalt

Als je in 2018 een nieuw huis koopt, en je financiert tegelijkertijd de restschuld op je oude woning, kun je de rente die je betaalt op deze restschuld niet meer aftrekken. Als je vóór 2018 al gebruikmaakt van de regeling, is er niets aan de hand. Je kunt dan gewoon de rente op de restschuld blijven aftrekken.

6. Maximale tarief voor aftrek hypotheekrente daalt

De overheid wil de hypotheekrenteaftrek steeds verder inperken. Dit doen ze door heel geleidelijk bepaalde maatregelen te nemen. Zo is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is vanaf 1 januari 2018 nog maar 49,5%. In 2017 lag dit percentage nog op 50%.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Heffingskorting

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaalt iemand minder belasting en premies. Welke heffingskorting van toepassing is hangt af van de persoonlijke situatie (onder meer werkend/uitkering en …