Maximale hypotheek omhoog voor tweeverdieners

7 september 2017

De maximale hypotheek is de afgelopen jaren gedaald, en daalt in 2018 nog verder. Toch gloort er ook hoop aan de horizon, in dit geval voor tweeverdieners: ze mogen juist vanaf volgend jaar iets meer lenen.

Drie factoren

Er zijn drie factoren die invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je maximaal mag lenen voor het kopen van een huis. Twee daarvan, je inkomen en de marktwaarde van het huis, worden door de overheid bepaald en kunnen fluctueren. De derde factor, je schulden, ligt vast.

 

Factor ‘inkomen’

Vanaf volgend jaar mogen huizenkopers nog maar 100% van de marktwaarde lenen, terwijl dat een aantal jaren terug nog 106% was. Dit is dus door de overheid bepaald. Nu heeft de minister van Financiën, Dijsselbloem, bekendgemaakt dat er iets gaat veranderen rond de factor ‘inkomen’.

 

Een ander percentage

Tweeverdieners mochten tot noch toe de inkomens nooit volledig bij elkaar optellen. Wat is de gedachte hierachter? Als een van beide zijn/haar baan verliest, moet dit niet direct tot betalingsproblemen leiden. Tot en met dit jaar mochten de banken 60% van het laagste inkomen van het stel meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf 1 januari verandert dit percentage.

70%

Vanaf 2018 wordt het voornoemde percentage namelijk verhoogd naar 70%. Dit betekent voor veel starters (en niet-starters) goed nieuws in deze tijden van krapte op de woningmarkt. Hoewel het tekort aan woningen hier niet mee wordt opgelost, wordt het wellicht nét wat makkelijker om een woning te kopen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en  een verpande effectenportefeuille. Je belegt zelf rechtstreeks in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Deze hypotheekvorm brengt het risico met zich …