Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Maximale hypotheek omhoog voor tweeverdieners

Mortgage Credit Directive
Maximale hypotheek omhoog voor tweeverdieners
7 september 2017

De maximale hypotheek is de afgelopen jaren gedaald, en daalt in 2018 nog verder. Toch gloort er ook hoop aan de horizon, in dit geval voor tweeverdieners: ze mogen juist vanaf volgend jaar iets meer lenen.

Drie factoren

Er zijn drie factoren die invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je maximaal mag lenen voor het kopen van een huis. Twee daarvan, je inkomen en de marktwaarde van het huis, worden door de overheid bepaald en kunnen fluctueren. De derde factor, je schulden, ligt vast.

 

Factor ‘inkomen’

Vanaf volgend jaar mogen huizenkopers nog maar 100% van de marktwaarde lenen, terwijl dat een aantal jaren terug nog 106% was. Dit is dus door de overheid bepaald. Nu heeft de minister van Financiën, Dijsselbloem, bekendgemaakt dat er iets gaat veranderen rond de factor ‘inkomen’.

 

Een ander percentage

Tweeverdieners mochten tot noch toe de inkomens nooit volledig bij elkaar optellen. Wat is de gedachte hierachter? Als een van beide zijn/haar baan verliest, moet dit niet direct tot betalingsproblemen leiden. Tot en met dit jaar mochten de banken 60% van het laagste inkomen van het stel meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf 1 januari verandert dit percentage.

70%

Vanaf 2018 wordt het voornoemde percentage namelijk verhoogd naar 70%. Dit betekent voor veel starters (en niet-starters) goed nieuws in deze tijden van krapte op de woningmarkt. Hoewel het tekort aan woningen hier niet mee wordt opgelost, wordt het wellicht nét wat makkelijker om een woning te kopen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Aantal hypotheken met NHG stijgt

HOUTEN – Gedurende het afgelopen halfjaar is het aantal hypotheken dat afgesloten wordt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met 18% gestegen. Dit maakte Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bekend nu … lees meer

Verhagen: Meer ruimte voor starterslening
Concurrentie neemt toe op hypotheekmarkt
Vraag week 24: “Hoe kan ik een vakantiewoning financieren?”
Recordaantal hypotheekaanvragen in november
Adreswijziging

Het team achter hypotheekrente.nl is verhuisd! Vanaf heden zijn wij gevestigd te: Standerdmolen 10C 3995 AA in Houten Ook vanuit ons nieuwe kantoor zullen wij ervoor zorgen dat u op … lees meer

Over hypotheken

Opstal

Wat is een opstalverzekering? Met een opstalverzekering, ofwel woonhuisverzekering, kunt u de schade aan uw huis afdekken. Denk hierbij aan schade door inbraak, brand en storm. Onder de opstal wordt …