Een hogere hypotheek voor starters in 2018?

14 december 2017

Eind januari volgend jaar worden de laatste hypotheekaanvragen afgehandeld waarbij 101% van de woningwaarde mag worden geleend. Vanaf dan is het max. 100%. De regeringspartijen willen voor starters die een hypotheek met NHG willen afsluiten een uitzondering maken.

Nu nog profiteren van de 101%

Het is deze laatste maanden van 2017 ontzettend druk bij de verschillende hypotheekverstrekkers, nog veel mensen willen de kans om 101% van de woningwaarde te kunnen lenen aangrijpen. Want vanaf 2018 moeten de bijkomende kosten voor het kopen van een huis zelf worden betaald. Denk hierbij aan bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en notariskosten.

Voordelen van NHG

De regering vreest dat starters door de aangescherpte regels ontmoedigd zullen worden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Deze hypotheekvorm beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning tot 265.000 euro. Zo is de rente lager dan bij een ander soort lening, en als het huis onverhoopt (gedwongen) verkocht moet worden en inmiddels minder waard is, blijven de klanten niet met de restschuld zitten.

Die ene procent

Tegenover de hiervoor genoemde voordelen staat natuurlijk ook een nadeel: een eenmalige premie van 1% over de woningwaarde. D66, CDA, VVD en ChristenUnie willen dat deze ene procent meegefinancierd kan blijven worden én aftrekbaar blijft. Het zorgt, daar zijn de regende partijen van overtuigd, voor meer rust op de woningmarkt en voor de startende huizenkoper.

Andere maatregelen

De coalitiepartijen willen daarnaast dat het ministerie van Wonen onderzoekt of de NHG-premie kan worden verlaagd, deze is namelijk tijdens de crisis verdubbeld. Nu we inmiddels al lang niet meer in crisis verkeren, kan ook de premie omlaag vanaf 2019, daar is met name de VVD van overtuigd. Om de verhitte woningmarkt nog interessanter te maken voor de starter, wil voornoemde partij ook dat het ministerie onderzoekt of de studieschuld minder zwaar kan worden meegewogen bij de aanvraag van de hypotheek.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Rentevrijstelling

In het geval van een rentevrijstelling hoef je over een bepaald bedrag aan ontvangen rente geen belasting af te dragen.