Rol Vereniging van Eigenaars wordt belangrijker

18 december 2017

Kopers, verkopers en eigenaren van een appartement opgelet: vanaf 2018 worden er aanvullende eisen gesteld aan de Vereniging van Eigenaars. Voldoet de vereniging niet aan de eisen? Dan kan het moeilijk worden om een hypotheek of hypotheekaanpassing te krijgen.

Vereniging van Eigenaars

Zodra je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VVE. Je bent namelijk naast eigenaar van de woning ook mede-eigenaar van het gehele gebouw. In de Vereniging van Eigenaar wordt de zorg en het onderhoud van het totale gebouw geregeld, zoals reparatie van het dak, de schoonmaak van de centrale entree en bijvoorbeeld het maaien van het gezamenlijke grasperk. Voor dit soort onderhoud betalen de eigenaren maandelijks een bedrag aan de VVE, wat terechtkomt in een fonds. Tijdens de ALV van de vereniging, die sowieso eenmaal per jaar plaatsvindt, heb je als bewoner inspraak op hoe het geld uit het onderhoudsfonds besteed wordt.

Nare gevolgen

De Rijksoverheid heeft recent een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de VVE’s te weinig spaart voor onderhoud. Zoals je vast begrijpt, kan dit nare gevolgen hebben voor de eigenaren. Als er calamiteiten zijn, worden ineens hoge kosten in rekening gebracht. Dit heeft de overheid doen besluiten om vanaf 2018 aanvullende eisen te stellen aan de VVE’s.

Wat houden deze aanvullende eisen in?

Vanaf 1 januari ben je als Vereniging van Eigenaars verplicht om minimaal 0,5% van de herbouwwaarde achter de hand te hebben of een MJOP, een Meerjaren Onderhoudsplan te hebben. Heb je pas een appartement gekocht en blijkt de VVE zijn zaakjes niet helemaal op orde te hebben, kan dit problemen opleveren bij het financieren van het appartement. Hypotheekverstrekkers zullen een aanvraag namelijk eerder afwijzen als de vereniging niet voldoet aan bovenstaande eisen. Ook bestaande appartementbezitters kunnen in dit geval problemen ondervinden als ze een hypotheek willen oversluiten of verlengen.

Hoe kun je problemen met de hypotheek voorkomen?

Het is heel verstandig om, voordat je overgaat tot de aankoop van een appartement, de Vereniging Van Eigenaars te controleren. Check sowieso of de VVE een Meerjaren Onderhoudsplan heeft en of ze genoeg reserves heeft. Er zijn verschillende documenten van de vereniging die je via je aankoopmakelaar kan opvragen, o.a. de notulen van de ledenvergadering, de jaarrekening en begroting, het eerder genoemde MJOP, de splitsingsakte en het modelreglement.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Financieringskosten

Financieringskosten zijn alle kosten die ontstaan in verband met het afsluiten van een hypotheek, zoals taxatiekosten, notariskosten (hypotheekakte), kosten NHG en de (hypotheek)advieskosten.