Klik hier om WhatsApp te openen

Zorgen over leengedrag jonge huizenkoper

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet dat zo’n 20 tot 40 procent van de starters onder de 35 jaar een hogere hypotheek heeft dan de wettelijk is toegestaan. Vaak gaat het om zo’n 50.000 tot 70.000 euro meer. Is dit echt illegaal? En, wat schrijft die wettelijke norm eigenlijk voor?

Diverse factoren

Zoals bij veel financiële wetten, zijn er wat het maximaal leenbedrag betreft, veel uitzonderingen op de regel. De wettelijke norm houdt rekening met diverse factoren, waaronder de hoogte van de hypotheekrente en de rentevaste periode.

De basis vormt je bruto jaarinkomen en de waarde van je woning. Bij bijvoorbeeld een modaal inkomen van 35.000 euro, tegen een heel scherpe rente van 0,75 procent, kun je maximaal 206.799 euro lenen.

Salarisstijging of verduurzaming

Maar er zijn dus verschillende uitzonderingen op die wettelijke maximale leennorm. Als je bijvoorbeeld aan kunt tonen dat je salaris de komende jaren gaat stijgen, kan jouw maximale leenbedrag al omhoog worden bijgesteld. Wanneer je je nieuwe woning wilt verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of je huis beter te isoleren, is het maximale leenbedrag ook flexibeler.

Te makkelijk?

De 20 tot 40 procent die meer leent dan de wettelijke norm, kán dus gebruik hebben gemaakt van de verschillende uitzonderingsregelingen. Hoe gaan banken en andere geldverstrekkers hiermee om? AFM wil daar verder onderzoek naar doen. Ze hebben er begrip voor dat starters alle middelen aangrijpen om op de oververhitte woningmarkt te kunnen kopen. Maar wordt er soms wellicht wat te makkelijk omgesprongen met de norm en de uitzonderingen daarop? Met het onderzoek wil de AFM vooral aantonen dat, waar jonge kopers structureel teveel lenen om hun plekje op de woningmarkt te bemachtigen, er een groot maatschappelijk probleem speelt.

Waarmee kunnen we je helpen?