Voorwaarden hypotheek

De voorwaarden van de hypotheek kunnen van grote invloed zijn op de maandelijkse kosten. Een adviseur van Hypotheekrente.nl kan u vertellen met welke voorwaarden u rekening moet houden bij het afsluiten van de hypotheek.

Voorwaarden hypotheek: rechten en plichten

In de voorwaarden van uw hypotheek staat beschreven wat u rechten en plichten zijn tegenover de bank. Voorbeelden van voorwaarden zijn:

 • Uw hypotheek hoger inschrijven, zodat u kunt verbouwen, ook in de toekomst
 • Sneller aflossen
 • Bij verhuizen de hypotheekrente meenemen
 • Boetevrij aflossen

Sneller aflossen

Een voorwaarde in uw hypotheek kan zijn om sneller te kunnen aflossen. Vaak kunt u boetevrij sneller aflossen bij een renteherziening, verkoop, executie van de woning, verloren gaan van de woning en bij de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. In de voorwaarden staat bovendien hoeveel u per jaar boetevrij kunt aflossen als geen van bovenstaande redenen gelden. Vaak mag u ieder jaar rond de 10 procent van de oorspronkelijke hypotheek aflossen.

Hypotheekrente meenemen

Een voorwaarde in de meeste hypotheken is dat u uw huidige hypotheekrente kunt meenemen als u verhuist. Erg fijn als de dagrente op dat moment hoger ligt dat het rentepercentage dat u ooit heeft afgesloten. Het meeverhuizen van de hypotheekrente kan alleen als u bij dezelfde geldverstrekker blijft. Heeft u meer hypotheek nodig om het nieuwe huis te bekostigen? Dan betaalt u over de nieuwe lening wel de dan geldende dagrente.

Hoelang hypotheekofferte geldig?

Na tekening blijft de hypotheekofferte voor een bepaalde tijd geldig. Dit kan twee maanden zijn maar ook een jaar. Belangrijk is dat de offerte nog geldig is tijdens de sleuteloverdracht. Check van tevoren of u de offerte kunt verlengen en hoeveel dat eventueel kost. Het kan zijn dat de offerte verloopt en dat u opeens een hogere rente moet betalen. En dat is zonde.

Budgethypotheek

Een budgethypotheek klinkt aantrekkelijk. U krijgt een hypotheek voor een lagere rente. De voorwaarden binnen deze hypotheken zijn echter minimaal en kunnen ervoor zorgen dat u in de toekomst juist meer kwijt bent. Let dus goed op als u kiest voor een budgethypotheek.

Over hypotheken

Basishypotheek

Een basishypotheek is een standaardhypotheek die onder standaardcondities wordt verstrekt. Het leningbedrag is in dit geval gelijk of minder dan 75% van de executiewaarde van de woning. Een basishypotheek wordt …