Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheekrente wijzigingen

De hypotheekrente is aan wijzigingen onderhevig. Naast dat de rente regelmatig wijzigt, veranderen ook de voorwaarden telkens. Hypotheekrente.nl biedt een overzicht van de laagste rentes en laatste wijzigingen. Bovendien geeft Hypotheekrente.nl achtergrondinformatie over de hypotheekrente en de voorwaarden.

Wat is hypotheekrente?

Als u een huis koopt en niet genoeg eigen geld heeft voor deze aankoop, dan kunt u een lening afsluiten. Dit bedrag wordt de hypotheek genoemd. Geld lenen is niet gratis, de verstrekkers lopen risico dat het bedrag niet wordt terugbetaald én willen winst maken op het bedrag dat u leent. Daarom vragen ze rente. Dit wordt de hypotheekrente genoemd. De hoogte van de hypotheekrente is onderhevig aan wijzigingen. U kunt de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vastzetten of kiezen voor een variabele rente.

Hoogte hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de verhouding tussen lening en marktwaarde van het huis. Hoe minder u leent, hoe lager het risico is voor de bank en daarmee uw hypotheekrente. Ook de looptijd van de rente telt mee in de hoogte van de hypotheekrente. Bovendien krijgt u vaak korting op de rente als u een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Soms biedt de bank of verzekeraar ook korting als u een ‘uitgeklede’ hypotheek afsluit. Hierbij zijn bepaalde voorwaarden geschrapt, bijvoorbeeld het recht om boetevrij af te lossen bij verhuizen.

Bepaling (wereldwijde) rente

De bank of verzekering waarbij u de hypotheek afsluit moet op zijn beurt het bedrag ook lenen. Deze andere partijen (bijvoorbeeld de centrale bank) brengen een marktconform rentetarief in rekening. Bovendien is de onroerendgoedmarkt van invloed op de hypotheekrente. Als er bijvoorbeeld politieke onrust is in een land, kan de waarde van onroerend goed flink fluctueren. Dit zorgt voor een hogere hypotheekrente. De gegarandeerde executiewaarde van de dekking is namelijk laag.
Als de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers afneemt, stijgt de hypotheekrente ook. Dit zou kunnen gebeuren als veel verstrekkers stoppen met het aanbieden van hypotheken.

Hypotheekrente bepalen

Banken en hypotheekaanbieders zijn vrij om de hoogte van de hypotheekrente te bepalen. Zij zijn wel verplicht om inzicht te geven in hoe ze tot een bepaald percentage zijn gekomen. Shoppen voor de hypotheek kan dus flink lonen. Bekijk op Hypotheekrente.nl de laagste rentes van aanbieders. Bovendien kunt u vrijblijvend advies aanvragen.

Waarmee kunnen we je helpen?