Variabele hypotheekrente

Variabele hypotheekrente, wat is dat? Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen voor een variabele hypotheekrente of een rentevaste periode. Waar kiest u voor?

Variabele hypotheekrente: lagere maandlasten

Sluit u een hypotheek af, dan betaalt u hypotheekrente over het geleende bedrag. U kunt deze rente voor een periode vastzetten of kiezen voor een variabele hypotheekrente.
De variabele hypotheekrente is afhankelijk van de markt. Deze rentevorm kan dus voor- en nadelen hebben. Het kan zijn dat u profiteert van veel lagere maandlasten dan wanneer u uw rente vastzet. Bij het oversluiten van uw hypotheek hoeft u bovendien geen vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen. Een variabele rente kunt u op elk moment vastzetten.

Of toch hogere maandlasten?

Het kan ook zomaar zijn dat de rente na een tijdje flink wordt verhoogd en u per maand flink extra gaat betalen. Binnen uw inkomen moet er ruimte zijn om deze klap op te vangen. Uit statistieken blijkt wel dat de afgelopen tien jaar de variabele rente vrijwel altijd voordeliger is geweest dan tien jaar rentevast. De rente kan maandelijks, per kwartaal of elk half jaar worden aangepast. Sommige banken hanteren een vaste koppeling met de Euribor. Dit is een tarief dat banken aan elkaar berekenen.

Rentevaste periode

Een rentevaste periode geeft u zekerheid over uw maandlasten. U spreekt met de bank af hoelang de rente gelijk blijft. Tien jaar vast is de populairste variant hierop. U weet met deze rentevorm gedurende de rentevaste periode precies waar u aan toe bent. Hoe langer u de rente vastzet, hoe meer u aan rente betaalt. Het nadeel is dat u de rente niet zomaar tussentijds kunt verlagen, u zit vast aan een percentage. Als de rente in de tussentijd daalt, is dat in uw nadeel.

En nu?

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de vaste rente de komende tijd weer gaat stijgen. De rente is nu historisch laag en zal ooit weer gaan stijgen. Maar wanneer? Dat is de grote vraag. Hoe het normaal werk? De economie trekt aan en er wordt meer geld uitgegeven. Hierdoor stijgt de vraag naar geld en daardoor gaat de rente omhoog. Maar ja, niemand kan in de toekomst kijken.

Waarmee kunnen we je helpen?