Hypotheekrente historisch laag

11 juli 2013

HOUTEN – In mei dit jaar daalde de hypotheekrente naar het laagste niveau in acht jaar tijd. Die maand bedroeg het gemiddelde rentetarief voor hypotheken met een rentevast periode van twee tot en met vijf jaar slechts 3,64%. Dit rentepercentage is gelijk aan dat van juli 2005, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De rente was al geruime tijd dalende. In januari stond deze op 3,98% gemiddeld voor een hypotheek met een rentevaste periode van twee tot vijf jaar. Dit ten opzichte van 4,42% een jaar eerder.
De gemiddelde rente voor een variabele hypotheek daalde van 3,36% naar 3,15%. Deze rente is sinds begin 2005 niet zo gunstig geweest.

Begin dit jaar nog stelde het Centraal Planbureau dat de hypotheekrente in Nederland gemiddeld een procentpunt hoger ligt dan in andere Europese landen. Als oorzaak droeg DNB aan dat de banken zelf moeite hadden om geld te lenen. Recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank hebben er echter toe geleid dat banken weer gemakkelijk kapitaal kunnen aantrekken.

Sinds de laatste week van juni is er sprake van een lichte stijging van de hypotheekrente. Aanleiding voor de verschillende aanbieders om hun rente te verhogen is de stijgende kapitaalrente, de rente die de Nederlandse staat betaalt voor leningen.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Accessoir recht

Accessoir recht wordt ook wel afhankelijk recht genoemd. Het accessoir recht kan niet zelfstandig bestaan. Voorbeelden van afhankelijke rechten zijn pandrecht, het recht van hypotheek, borgtocht en erfdienstbaarheid.