Van aflossingsvrij naar ‘aflossingsblij’

2 oktober 2018

Wellicht heb je ‘m al voorbij zien komen: de nieuwe campagne van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die de houders van een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek – ruim 2 miljoen – aanspoort om na te denken over de aflossing die na 30 jaar lening volgt. Onder het motto ‘Word ook aflossingsblij!’ werd de campagne afgetrapt.

Automatisch schuldenvrij?

Recent brachten we al het nieuws dat zo’n 16,7% aan het einde van de looptijd gemiddeld €83.000 tekort komt om z’n lening af te lossen. Het grootste probleem is misschien wel de term ‘aflossingsvrij’. Ten onrechte wordt gesuggereerd dat je nooit iets hoeft af te lossen en dat je dus na een looptijd van dertig jaar automatisch schuldenvrij bent. Dat is natuurlijk niet waar. De hypotheek loopt namelijk dertig jaar door, dan kan de bank ervoor kiezen om de restschuld in één keer op te eisen, of om te herfinancieren. Vaak is er van het laatste geen sprake, omdat de consument meestal niet meer kapitaalkrachtig genoeg is om de verlenging te betalen.

Meer mensen bereiken

Om te voorkomen dat klanten niet voor grote verrassingen komen te staan, benaderen verschillende banken hun hypotheekhouders actief en brengen de mogelijke gevolgen voor hen in kaart. Er zijn inmiddels zo’n 52.000 klanten bereikt en aan 27.000 van hen is financieel inzicht gegeven. Met deze campagne hoopt de NVB nog veel meer mensen te bereiken, dat is ook nodig, met ruim 2 miljoen klanten met een dergelijke hypotheek.

Kritiek

Vorig jaar kregen banken kritiek van De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën op hun benadering van klanten met een aflossingsvrije hypotheek. De banken zouden er bij de klant veel pro-actiever op moeten aansporen om de aflossingsvrije lening tóch af te lossen. Het advies was toen al om een centraal informatiepunt in te richten waar mensen met hun vragen terecht zouden kunnen.

Wat te doen?

Inmiddels is de campagne van start en kunnen klanten via de website aflossingsblij.nl overgaan tot actie met betrekking tot hun aflossingsvrije hypotheek. Maar niet alleen via deze actie van de NVB, maar ook gewoon via onze eigen website kun je advies inwinnen voor wat voor jou het voordeligst is om te doen. Lees hier onze tips, of vraag direct een van onze adviseurs om met je mee te denken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Kettingbeding

Een kettingbeding is een beding dat wordt opgenomen in de transportakte. De verkoper is verplicht dit beding bij de eigendomoverdracht aan de nieuwe eigenaar op te leggen. Voorbeelden hiervan zijn …