Tienjaarsrente duikt onder niveau variabele rente

19 augustus 2019

Er komt een recessie aan! Of tenminste, dat is waar hypotheekexperts bang voor zijn. Het is namelijk sinds kort goedkoper om een hypotheek tien jaar vast te zetten dan om te kiezen voor variabele rente. Dat was ook heel even zo in 2016, maar vooral in 2008 – vlak voor het uitbreken van de crisis.  

Teken aan de wand

Er is sprake van een vreemde situatie. Het is op dit moment goedkoper om láng, dan om kort te lenen. Dit wordt ook wel een omgekeerde rentecurve genoemd. In hypotheekland wordt dit gezien als een teken aan de wand. Hoewel de hypotheekrente niet één op één kan voorspellen of er een flinke dip in de economie aankomt, wordt er druk gespeculeerd.

0,02% lager

Waar iets meer dan een week geleden de 10-jaarsrente met NHG nog een fractie hoger lag dan de variabele rente (1,64% tegenover 1,63%), is deze rente nu naar 1,61% gezakt. Dat is gemiddeld 0,02% minder dan de variabele rente. Ook bij leningen zonder NHG, betaal je nu voor 10 jaar rentevast 2,07%, terwijl je voor de variabele variant 2,17% rente betaalt.

Concurrentiestrijd

Heel vreemd is het niet dat de 10-jaarsrente harder daalt dan de variabele hypotheekrente. Er is op het moment namelijk sprake van een enorme concurrentiestrijd tussen geldverstrekkers op de 10- en 20-jaar rentevast hypotheken. Mensen willen deze historisch lage hypotheekrente zo lang mogelijk vastzetten, er is nog maar een heel klein groepje dat een lening met variabele rente afneemt. Daar is bijna geen concurrentie, dus schommelt de variabele rente al jaren rond de 1,5%.

Genoeg marge

Als er zo weinig verschil is tussen vast en variabel, betekent het dan niet dat banken veel minder verdienen op die hypotheekrente? Nee, ze maken zeker nog genoeg marge, het verschil tussen kapitaalrente en hypotheekrente neemt zelfs toe, van 1,3% in 2013 tot tegenwoordig zo’n 1,7%. Opmerkelijk is wel dat het verschil in rentetarief tussen verschillende aanbieders steeds kleiner wordt. Dit verschil is in de laatste anderhalf jaar zelfs gehalveerd tot 0,5%.

Wat is een variabele rente ook alweer?

Er wordt geen rentevastperiode overeengekomen bij het aangaan van een hypotheek, maar je betaalt steeds de dan geldende rente voor nieuw af te sluiten hypotheken, die dus varieert. De variabele rente kan dagelijks, maandelijks, per kwartaal of per half jaar vooraf of achteraf worden vastgesteld.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Maisonnette

Een maisonnette is een flatwoning die meerdere woonlagen beslaat. Als je bijvoorbeeld een slaapverdieping boven de woonverdieping hebt.