Negatieve rente blijft uit door huizenbezitter

12 augustus 2019

Het wordt alom gevreesd: een negatieve rente op sparen. Voorlopig wagen banken zich daar nog niet aan, ook al dalen de marges die ze binnenhalen op sparende klanten steeds meer. Dit komt mede door wat ze verdienen op woningbezitters, de marges op hypotheken nemen namelijk toe. Hoe zit dit precies?

Norm op kapitaalmarkt

Door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank blijven de marktrentes dalen en zijn zelfs negatieve rentes de norm geworden op de kapitaalmarkt. Dit terwijl banken van oudsher verdienen aan goedkoop kapitaal van spaarders die ze tegen een hogere rente uitlenen aan consumenten en bedrijven. Hoe blijf je als bank geld verdienen als je geen negatieve spaarrente door kunt rekenen aan je klanten?

Steeds groter gat

Tegenwoordig is de huizenkoper heel belangrijk voor een bank om succesvol te blijven. Banken verdienen steeds meer geld aan de hypotheeknemer. Lagere marktrentes worden nauwelijks doorgegeven aan de consument, het gat tussen hypotheekrente en marktrente wordt steeds groter. Belegger Dynamic Credit berekende dat de gemiddelde hypotheekrente maar met 8 basispunten daalde afgelopen kwartaal, terwijl de marktrente zakte met maar liefst 30 basispunten.

Alle geldverstrekkers

De gemiddelde marge op een hypotheek met een looptijd van 10 jaar ligt nu op 2%, terwijl deze een jaar geleden nog maar 1,3% was.  Niet alleen banken, maar ook andere geldverstrekkers zoals pensioenfondsen en verzekeraars gaan voor ruime(re) marges, ook zij hebben last van de negatieve marktrente. Daarnaast hoeven veel van deze geldverstrekkers niet te stunten met lage rentes voor een groter marktaandeel, ze hebben vaak de grenzen van blootstelling aan de hypotheekmarkt al bereikt.

Toenemende risico’s

Geldverstrekkers rekenen niet alleen ruimere marges op de hypotheekmarkt om verliezen op de kapitaalmarkt te corrigeren, er zijn nog andere – logische – argumenten. De risico’s op hypotheken nemen namelijk toe nu de top van de huizenmarkt in zicht lijkt. Daarnaast bieden banken nieuwe hypotheekvormen aan die de nodige risico’s met zich meebrengen, zoals een lening voor een zzp’er die nog maar een jaar aan het ondernemen is.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verlengingsvoorstel

Je ontvangt minimaal een maand voor het eindigen van de rentevastperiode een verlengingsvoorstel van je hypotheekverstrekker. Hierin staan de rentepercentages van de diverse rentevastperiodes.