Vastzetten hypotheekrente steeds voordeliger

7 augustus 2019

Goed nieuws voor potentiële hypotheeknemers: het vastzetten van de hypotheekrente voor bijvoorbeeld tien jaar wordt steeds goedkoper. Je betaalt inmiddels maar ietsje meer rente dan wanneer je voor een variabele soort kiest.

Variabel of rentevast?

De hypotheekrente is de afgelopen jaren tot een historisch dieptepunt gedaald, dat is op zich geen nieuws. Wél hoe verschillende ‘hypotheekvormen’ zich qua prijsbalans tot elkaar verhouden. Recent kopte De Telegraaf dat het inmiddels maar een fractie in rentepercentage scheelt of je voor variabel of rentevast (tot 10 jaar) kiest.  

Vast voordeliger

De gemiddelde rente op een hypotheek voor tien jaar vast ligt op 1,64%, de variabele rente op gemiddeld 1,63%. Als je voor vijf jaar rentevast kiest, ben je helemaal voordelig uit, dan betaal je zo’n  1,49% rente. Het lijkt dus sowieso de beste optie om je hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te zetten.

Genoeg marge

Als er zo weinig verschil is tussen vast en variabel, betekent het dan niet dat banken veel minder verdienen op die hypotheekrente? Nee, ze maken zeker nog genoeg marge, het verschil tussen kapitaalrente en hypotheekrente neemt zelfs toe, van 1,3% in 2013 tot tegenwoordig zo’n 1,7%. Opmerkelijk is wel dat het verschil in rentetarief tussen verschillende aanbieders steeds kleiner wordt. Dit verschil is in de laatste anderhalf jaar zelfs gehalveerd tot 0,5%.

Wat is een variabele rente?

Er wordt geen rentevastperiode overeengekomen bij het aangaan van een hypotheek, maar je betaalt steeds de dan geldende rente voor nieuw af te sluiten hypotheken, die dus varieert. De variabele rente kan dagelijks, maandelijks, per kwartaal of per half jaar vooraf of achteraf worden vastgesteld.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Reële rente

In tijden van hoge inflatie zal ook de rente hoger zijn dan anders. Dat betekent onder meer dat een kapitaalverstrekker het uitgezette kapitaal ziet aangroeien (door de rente) maar het …