Tienduizenden ouderen in het nauw door aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is weer uitgebreid in het nieuws. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zo’n 23.000 tot 46.000 huishoudens van 65-plussers in de problemen gaan komen met deze lening, want herfinancieren is vaak onmogelijk en een (sociale) huurwoning bemachtigen steeds moeilijker.

Precieze(re) cijfers

Mauro Mastrogiacomo, werkzaam bij De Nederlandsche Bank en de Vrije Universiteit, deed onderzoek naar hoe groot het probleem rond de aflossingsvrije hypotheek werkelijk is. Er werden eerder al vage schattingen gedaan, maar Mastrogiacomo zocht aan de hand van cijfers van het CBS en de Belastingdienst uit hoeveel mensen werkelijk moeilijkheden krijgen met hun aflossingsvrije lening.

Niet echt aflossingsvríj

Hij schat zelf dat zo’n 5% tot 10% (de voornoemde 23.000 – 46.000) van het totaal aantal ouderen met een aflossingsvrije hypotheek echt in de knel komt. Hoe zit dat precies? Velen hebben de hypotheek in de jaren ’90 afgesloten, met een looptijd van 30 jaar. In deze periode hoefde de klant alleen maar rente te betalen en niet af te lossen. Maar echt aflossingsvrij is een hypotheek natuurlijk nooit, aan het einde moet de complete schuld toch worden ingelost, moet de looptijd worden verlengd of moet er elders een nieuwe lening worden afgesloten.

Mogelijkheden

Bij een aantal geldverstrekkers moet een flink deel van de openstaande schuld in een keer worden afgelost, willen ze de looptijd verlengen. Sowieso mag er alleen verlengd worden als de schuld nog maar 50% van de woningwaarde bedraagt. Een nieuwe hypotheek afsluiten elders dan? Rondom de pensioenleeftijd is het haast niet mogelijk een lening af te sluiten die de openstaande schuld dekt. De enige optie lijkt nog: het huis verkopen en kleiner gaan wonen of huren, maar ook dat is bijna een onmogelijke opgave.

Een ander huis?

Na verkoop van de woning en aflossing van de restschuld, blijft er een behoorlijke overwaarde over. Toch is dit zelden genoeg om een nieuwe (kleinere) woning te kunnen kopen. Ook de vrije huursector is voor deze groep te duur – en te krap – terwijl ze juist weer teveel vermogen hebben voor een sociale huurwoning.

Nieuwe aflossingsvrije hypotheek

De enige realistische oplossing voor deze groep, zo moet onderzoeker Mastrogiacomo concluderen, is dat juist deze mensen (veelal alleenstaanden die weinig hebben gewerkt), een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Dit maakt het voor geldverstrekkers extra ingewikkeld, die voelen aan de andere kant vanuit Europa (o.a. de invloedrijke ECB) de druk om juist deze risicovolle leningen niet meer te verstrekken.

Nadert het einde van de looptijd van jouw aflossingsvrije hypotheek? Dan is er vaak meer mogelijk dan de onderzoeker hier schetst, helemaal met hulp. Lees dan hier onze tips, of vraag direct een van onze adviseurs om met je mee te denken!

Waarmee kunnen we je helpen?