Klik hier om WhatsApp te openen

Vertrouwen in de woningmarkt keldert

11 juli 2022

Het zijn uitdagende tijden op de huizenmarkt: de hypotheekrente verdrievoudigde in een halfjaar, waardoor het vertrouwen van kopers en verkopers op de woningmarkt tot een dieptepunt daalde. Vereniging Eigen Huis, die het consumentenvertrouwen per kwartaal meet,  signaleert het laagste vertrouwen sinds 2014.

Score keldert

Vertrouwen in de huizenmarkt van de consument wordt in de Eigen Huis Marktindicator in punten verbeeld. Waar 200 punten een compleet, blind vertrouwen is, en 100 punten een neutrale stemming vertegenwoordigt, lag dat aantal het afgelopen kwartaal op 87 punten. Het is de laagste score in maar liefst acht jaar. Het is duidelijk: de stijgende hypotheekrente maakt nerveus.

Stijgende maandlasten

Die nervositeit is niet gek, zo legt woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank aan NOS uit: waar je een halfjaar geleden een huis kocht met netto maandlasten van 1.000 euro, betaal je nu voor een vergelijkbare woning zo’n 1200 tot 1250 euro netto. Daarnaast lopen ook de energieprijzen flink op, waardoor het steeds moeilijker wordt om een huis te kunnen kopen.

Je maximale leenbedrag als huizenkoper gaat met de stijgende hypotheekrente ook behoorlijk achteruit. Waar je begin dit jaar als stel dat beiden modaal verdient nog zo’n 420.000 euro kon lenen, is dat maximum bedrag nu gedaald naar 375.000.

Minder overbiedingen

Woningwebsite Funda merkt ook de gevolgen van de stijgende hypotheekrente: in mei dit jaar werden er 40% meer huizen aangemeld op de website dan diezelfde periode vorig jaar. Dit terwijl het aantal bezichtigingen in dezelfde periode juist met 32% afnam. Makelaars bevestigen deze trend, ze merken dat er veel minder wordt overboden en dat het langer duurt om een huis te verkopen.

Passend hypotheekadvies

Wat gaat het dalende vertrouwen in de woningmarkt met de huizenprijzen doen? In mei stegen de prijzen nog fors, alhoewel minder hard dan in april. Ben jij in deze afkoelende woningmarkt op zoek naar het perfecte huis? Schakel ons dan in voor passend hypotheekadvies, voor een lening tegen de scherpste voorwaarden!

Auteur: Francis Boer