Klik hier om WhatsApp te openen

Maximale hypotheek

Onder de maximale hypotheek wordt verstaan: hoeveel hypotheek je nodig hebt én hoeveel je kunt krijgen. De maximale te verstrekken hypotheek verschilt per hypotheekverstrekker.

Maximale hypotheek: strengere regels

De regels rondom hypotheken zijn de afgelopen tijd flink aangescherpt. Hierdoor is het bedrag dat je kunt lenen ook veranderd en soms moet je eigen geld inleggen. Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt af van je inkomen en de waarde van de woning. Je mag 100 procent van de waarde van de woning lenen.  Omdat je vaak nog kosten koper betaalt bovenop het hypotheekbedrag, moet je vaak ook eigen geld inleggen bij de aankoop van een huis. Je kunt wel een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. Globaal is de maximale hypotheek ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen.

Meer factoren

De strengere regels zijn er niet voor niets. Een te hoge lening brengt risico’s met zich mee. De regels zijn daarom in je voordeel. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen is naast inkomen en waarde van de woning afhankelijk van nog meer factoren. Bijvoorbeeld welke hypotheekvorm je kiest, de huidige rentestand, of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek, de looptijd van je hypotheek en of je van plan bent energiebesparende maatregelen te nemen nadat je je huis hebt gekocht.

Bijkomende maandlasten

De hypotheek is niet de enige kostenpost bij de aanschaf van een huis. Je maakt ook kosten voor de aanschaf van het huis, zoals advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur – de kosten koper – en kosten voor een notaris. En als huiseigenaar heb je te maken met een aantal vaste woonlasten. Naast de maandelijkse aflossingen van de hypotheek en rente betaalt je ook voor bijvoorbeeld een opstal- en inboedelverzekering, energie, gemeentelijke en waterschapsbelasting. Bij het berekenen van de maximale hypotheek moet je ook in gedachten houden dat je deze vaste lasten nog maandelijks kunt betalen.

Advies

Laat je dus goed adviseren door de hypotheekverstrekker waarbij  je de hypotheek afsluit. Je maandlasten voor de hypotheek berekenen kan eenvoudig op Hypotheekrente.nl. Door de vragen te doorlopen berekenen wij wat de maandlasten voor je hypotheek zijn. Hiermee krijg je snel en eenvoudig een indicatie. Via de calculator kunt je je maximale hypotheek berekenen.

Waarmee kunnen we je helpen?