Klik hier om WhatsApp te openen

Hoe staat het ervoor op de woningmarkt?

30 juni 2022

Huizen worden minder bezichtigd, er wordt minder overboden en er worden minder woningen verkocht. Tegelijkertijd stijgen de prijzen nog steeds, maar minder hard dan eerder werd voorspeld. Het codewoord is ‘minder’, hoe ziet dat eruit in cijfers en percentages?

Prijsstijgingen?

In mei waren koopwoningen maar liefst 18,8% duurder dan het jaar ervoor in dezelfde periode. Een fikse stijging nog, maar al minder dan de maand ervoor: in april was de prijsstijging namelijk nog 19,7%. De prijzen stijgen minder hard omdat de hypotheekrente de afgelopen maanden flink toeneemt, waardoor kopers minder kunnen lenen en overbieden.

Woningtransacties

Ook zijn er in de eerste vijf maanden van 2022 ‘maar’ 75.644 huizen verkocht, dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar in dezelfde periode. In mei viel het nog mee, toen werden er 15.749 woningtransacties geregistreerd, 2% minder dan in 2021.

Overbieden? Nog steeds, maar minder extreem

Qua overbieden is er ook een dalende trend te zien, zo maakte Makelaarsland recent bekend. Waar in juni 2021 nog bij 88,3% van de te koop staande woningen werd overboden, ligt dat percentage een jaar later op 70,9%. Als er wordt overboden, zijn dat ook minder extreme bedragen. Steeds meer kopers bieden gewoon de vraagprijs, of er zelfs onder.

Minder bezichtigingen

Makelaarsland zag ook een daling van het aantal bezichtigingen en biedingen bij te koop staande huizen. Waar er vorig jaar in het tweede kwartaal nog gemiddeld 13,5 kijkers per woning waren, zijn dat er dit jaar nog maar 7,8. En waar er dit jaar nog maar 4,6 biedingen gemiddeld per te koop staand huis zijn, lag dat aantal vorig jaar nog op 6.

Afkoelende markt?

Wat betekenen al die cijfers? Dat de woningmarkt aan het afkoelen is? Je zou het haast denken. Maar er zijn andere cijfers die het tegenovergestelde laten zien. Onderzoeksbureau Atlas Research stelde recent vast dat er een tekort is van 390.000 woningen. Dit is fors meer dan het ‘normale’ tekort waar het Ministerie van Binnenlandse Zaken mee rekent, om precies te zijn 110.000 huizen meer.

Auteur: Francis Boer