Klik hier om WhatsApp te openen

Steeds minder NHG-hypotheken afgesloten

Recent verscheen het NHG-jaarverslag, waaruit één ding heel duidelijk wordt: in 2021 zijn er veel minder leningen met Nationale Hypotheekgarantie verstrekt. Het aantal afgesloten hypotheken met NHG kwam vorig jaar op 75.855, zo’n 13% minder dan het jaar ervoor. Waar komt dit door?

Stijging huizenprijzen

In het jaarverslag wordt de daling van het aantal verstrekte NHG-hypotheken toegeschreven aan twee voor de hand liggende ontwikkelingen. Omdat er steeds minder woningen beschikbaar zijn voor verkoop, worden er ook minder hypotheken afgesloten. Maar juist door het beperkte aantal woningen stijgen de huizenprijzen harder dan de kostengrens van de NHG-hypotheek.

Kostengrens vs. gemiddelde koopsom

Vorig jaar lag de kostengrens van een NHG-hypotheek op 325.000 euro, terwijl de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning op 387.000 euro lag. Hoewel de kostengrens voor 2022 weer flink is opgehoogd (naar 355.000 euro), komt dit nog niet in de buurt van de gemiddelde koopsom, die op dit moment rond de 428.000 euro schommelt.

Wat houdt NHG in?

Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie ook alweer in? Wat levert het de woningkoper op? Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de stichting achter NHG garant staat voor de terugbetaling van hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Je wordt hiermee dus beschermd tegen een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, door bijvoorbeeld onvrijwillige werkeloosheid of het plotseling overlijden van je partner.

Minder risico

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je leenbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds.

Energiebespaarders

Ondanks de daling met 13% zijn er vorig jaar nog 123.000 garanties verstrekt. Niet alleen aan mensen met een vaste baan en vast contract, maar ook aan 6700 flexwerkers en 7900 ondernemers, een groeiende groep binnen de NHG-hypotheekhouders. Tot slot is er nog een groep aan het groeien, namelijk huiseigenaren met een NHG-hypotheek die energiebesparende maatregelen meefinancieren. Deze groep is van 8% in 2018 toegenomen naar 21,7%.

Wil jij zelf een NHG-hypotheek? Of wil je juist geen Nationale Hypotheek Garantie, maar wel de meest veilige, voordelige hypotheek in jouw situatie? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs, we helpen je graag verder!

Waarmee kunnen we je helpen?