Klik hier om WhatsApp te openen

Steeds meer hypotheken met lange rentevaste periode

22 maart 2016

De hypotheekrente is extreem laag. De rente voor een hypotheek van 10 jaar vast is ongeveer 2 procent. En diverse geldverstrekkers bieden zelfs 30 jaar vast aan voor minder dan 3 procent. Bij de erkend hypotheekadviseurs wordt bij de helft van de nieuwe hypotheken nu gekozen voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Dat meldt Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) in haar uitgave ‘Erkend’. De rente vastzetten heeft voor- en nadelen.

Waarom een lange rentevaste periode?

De belangrijkste reden om de rente voor lange tijd vast te zetten, is dat de rente nu zo laag is. Stijgt de rente, dan profiteert u met een lange rentevaste periode lang van de lage hypotheekrente. SEH waarschuwt echter dat niemand kan garanderen dat de rente niet verder daalt. Huizenkopers dachten vijf jaar geleden ook dat de rente niet lager zou worden en zetten massaal de rente vast voor tien jaar, maar zitten nu met een rente van een paar procent hoger.

Langer is duurder

Een langere rentevaste periode is duurder dan een korte looptijd. De rente voor 30 jaar vast is bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel dan voor 5 jaar vast.  De meeste hypotheekbezitters maken de lange rentevaste periode niet vol. Binnen 20 jaar gaan de meeste hypotheekbezitters verhuizen, oversluiten of extra aflossen. Wanneer een hypotheekcontract met een lange rentevaste periode wordt opengebroken, hangt daar een boete aan.

Offerte

Vraag nu een offerte aan voor de goedkoopste hypotheek en laat u adviseren of een korte looptijd of juist een lange looptijd interessant is voor u.

Auteur: Janet de Vos