Steeds meer huiseigenaren verduurzamen woning

23 januari 2020

Het groener maken van de eigen woning met behulp van een uitgebreide hypotheek, wint aan populariteit, zo meldt in ieder geval de Rabobank. Maar liefst 7200 hypotheken met een ‘duurzaam deel’ werden in 2019 bij de grootbank afgesloten.  

Groene huiseigenaren

De bank, die zelf zo’n 15% van de hypotheekmarkt in handen heeft, merkte vooral in de laatste vier maanden van het afgelopen jaar een sterke stijging op van het aantal  woningeigenaren dat hun huis wil verduurzamen. In de eerste acht maanden ging het om zo’n 8% van het totaal aantal nieuwe  hypotheeknemers, in het resterende jaar al om 14%, zo meldt de Telegraaf.

Dubbele beglazing

Als je als kersverse huiseigenaar plannen hebt om je huis te verduurzamen, kun je zo’n 6% extra lenen bovenop je maximale hypotheek – 100% van de woningwaarde. Over wat voor vergroeningsmaatregelen hebben we het dan? Bijvoorbeeld dubbele beglazing, zonnepanelen, de installatie van een warmtepomp of verbetering van de isolatie in de woning.

Verduurzaam mee!

Waarom mag hier extra voor worden geleend? De vergroening van de woning zorgt ervoor dat het huis in waarde stijgt. Je slaat hiermee twee vliegen in een klap: je wooncomfort stijgt én je doet iets extra’s voor het klimaat. Zo’n 5% van de hypotheken in Nederland wordt tegenwoordig afgesloten met zo’n extra, groen deel. Heb je zelf ook verduurzamingsplannen? Lees hier meer over subsidies en voordelige regelingen, of laat je door ons adviseren!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Akte van levering

De akte van levering wordt ook wel transportakte genoemd en bewerkstelligt de eigendomsoverdracht van een woning. De leveringsakte wordt opgemaakt door de notaris. Van de originele akte (minute) maakt hij …