Premie NHG gaat omlaag!

9 oktober 2019

De laatste tijd kwam er veel kritiek op de hoogte van de premie voor Nationale Hypotheek Garantie. Het daalde in 2018 al van 1% naar 0,9%.  Vanaf 2020 wordt het nog goedkoper, dan betaal je nog maar 0,7% van je totale hypotheekbedrag aan premie voor NHG, zo maakte minister Kajsa Ollongren bekend.

Voordeel van €620

Ook stijgt de grens voor Nationale Hypotheek Garantie per 1 januari met €20.000 naar een maximale hypotheek van €310.000. Het komt erop neer dat je in 2020 met de verlaging van de NHG-premie dus maximaal €620 bespaart ten opzichte van dit jaar (nu nog de premie van 0,9% geldt). Als je investeert in duurzame maatregelen voor je nieuwe woning, kun je trouwens zelfs maximaal €328.600 lenen met NHG, en ligt de premie op €2.300,20.

€1,34 miljard in kas

De hypotheekgarantie moet én kan veel goedkoper, zo kaartte de Vereniging Eigen Huis in augustus nog aan bij de Tweede Kamer, die het serieus heeft genomen. Waarom is zo’n premie-daling mogelijk? Het garantiefonds achter de NHG, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft een groot vermogen, dat steeds verder groeit. Recent werd bekend dat ze inmiddels €1,34 miljard in kas hebben. Het tweede kwartaal moest het fonds maar in 102 gevallen bijspringen door schadeclaims te betalen. Dat zijn al 65% minder claims dan dezelfde periode in 2018.

Minder schadeclaims

Het aantal schadegevallen blijft dalen, omdat de huizenprijzen blijven stijgen. Daardoor is bij gedwongen verkoop de opbrengst vaak voldoende om de uitstaande hypotheekschuld mee af te lossen. Daarnaast zijn er door de veranderde wetgeving sinds 2013 op het gebied van aflossing van de hypotheek ook minder (grote) schadeclaims, in de aflossingsvrije hypotheek-tijd lag dat heel anders.

Lagere drempel

Vooral in deze tijden van ontoegankelijkheid van de woningmarkt voor de starter, zijn dit soort maatregelen meer dan nodig. De eenmalige premie voor een hypotheek met NHG vormt voor deze groep een extra drempel, die per 2020 dus weer ietsje verlaagd wordt. Ben jij zelf starter en op zoek naar de meest voordelige hypotheek met NHG? Neem contact met ons op voor advies op maat!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypothecaire inschrijving

De hypothecaire inschrijving is de vermelding van een recht van hypotheek in het hypotheekregister, hierbij wordt ook vermeld aan wie dit is verleend en voor welk bedrag. Op het moment …