Klik hier om WhatsApp te openen

Oversluiten naar een hypotheek met duurzaamheidskorting

30 december 2021

Al goede voornemens voor 2022 gemaakt? Wellicht past je hypotheek oversluiten perfect in je lijstje. Uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt namelijk dat een kwart van de Nederlandse huisbezitters kan besparen door hun hypotheek over te sluiten. Hoor jij daar ook bij? Lees er hier meer over!

Hypotheek met duurzaamheidskorting

Ongeveer 40% van de groep die baat heeft bij oversluiten, bespaart het meest door op een hypotheek met duurzaamheidskorting over te stappen. Er wordt door oversluiters dan in totaal gemiddeld 9.407 euro netto bespaard bij een rentevaste periode van twintig jaar, berekende de Nationale Hypotheekbond. Het gaat hier wel om huishoudens met een woning met energielabel A.

Ingewikkelde rekensom

De korting moet natuurlijk wel opwegen tegen de boeterente die je als oversluitende partij betaalt. Dit kan een ingewikkelde rekensom zijn, helemaal als jouw woning in bijvoorbeeld energielabel B of C valt en er nog het nodige moet gebeuren voordat je huis in label A valt. Onze hypotheekexperts adviseren graag of en op welke manier oversluiten voor jou het voordeligst uitpakt.

Energielabel A

Van die groep waarbij een duurzaamheidskorting de meeste besparing op de hypotheek oplevert, heeft maar een kwart energielabel A. 40% heeft energielabel B of C, maar er zijn dan vaak maar kleine aanpassingen nodig om in die A-categorie te vallen en te profiteren van de korting. In andere gevallen kosten de duurzaamheidsaanpassingen meer dan dat de korting oplevert. Toch levert een duurzamer huis meestal op den duur meer woongemak, een hogere WOZ-waarde en een lagere energierekening.

Verschillen in aanbieders

Er zijn drie geldverstrekkers die werken met de duurzaamheidskorting: ABN Amro, Woonnu en Triodos Bank. In de meeste gevallen is Woonnu het voordeligst om naar over te stappen, met gemiddeld bijna tienduizend euro voordeel. Bij Triodos Bank kan er gemiddeld iets meer dan negenduizend euro voordeel worden behaald en bij ABN Amro slechts vierduizend euro.

De getallen hierboven zeggen natuurlijk weinig over jouw persoonlijke situatie. Laat ons met je meedenken in je zoektocht naar de voordeligste woonlasten!

Auteur: Francis Boer