Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek biedt uitkomst als u een nieuw huis heeft gekocht en de oude woning nog niet heeft verkocht. Met de overbruggingshypotheek kunt u eventuele overwaarde van de oude woning gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis. Dat zorgt (tijdelijk) voor minder druk op de ketel als u twee huizen moet financieren.

Overbruggingshypotheek heeft korte looptijd

Met een overbruggingshypotheek en een ‘gewone’ hypotheek kunt u het nieuwe huis kopen. De looptijd van de overbruggingshypotheek is maximaal twee jaar. U kunt niet de volledige overwaarde van uw oude woning gebruiken. Hypotheekverstrekkers baseren de hypotheek meestal op de executiewaarde. Dat is de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop en dat is een lager bedrag. Hierbij wordt rekening gehouden met een bedrag dat ligt op 85 tot 90 procent van de verkoopwaarde.

Alleen hypotheekrente bij overbruggingshypotheek

Over een overbruggingshypotheek betaalt u alleen hypotheekrente. Deze rente ligt wel hoger dan bij een normale hypotheek. De reden? Het kan (te) lang duren voordat u uw huis verkoopt én de uiteindelijke opbrengst kan tegenvallen. De hypotheekverstrekker loopt dus meer risico. Heeft u na twee jaar de oude woning nog niet verkocht, dan kunt u de overbruggingshypotheek proberen te verlengen. Als dit niet mogelijk is, of wanneer de opbrengst van het oude huis lager uitvalt dan verwacht, blijft u met een restschuld zitten.

Huis verkocht! En dan?

Is het huis verkocht? Dan lost u de overbruggingshypotheek af met de winst die u heeft behaald met de verkoop van het oude huis. De rente is overigens aftrekbaar.

Is een overbruggingshypotheek een verstandige keuze voor uw situatie? Vraag advies aan een van onze hypotheekadviseurs.

Over hypotheken

Gedwongen verkoop

De geldgever mag op basis van het hypotheekrecht indien een cliënt achterstallig is in het betalen van rente en aflossing overgaan tot verkoop van de woning. Dit noem je gedwongen …