Klik hier om WhatsApp te openen

Overbruggingshypotheek

Wat is een overbruggingshypotheek? Deze hypotheekvorm biedt uitkomst als je een nieuw huis hebt gekocht en de oude woning nog niet hebt verkocht. Met dit type hypotheek kun je namelijk eventuele overwaarde van de oude woning gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis. Dat zorgt (tijdelijk) voor minder druk op de ketel als je twee huizen moet financieren. Hoe zit het verder met de rente van deze hypotheekvorm? Daarnaast: hoe kun je jouw maximale overbruggingshypotheek berekenen?

Korte looptijd

Met een overbruggingshypotheek en een ‘gewone’ hypotheek kun je het nieuwe huis kopen. De looptijd van de overbruggingshypotheek is maximaal twee jaar. Verder kun je niet de volledige overwaarde van jouw oude woning gebruiken, want hypotheekverstrekkers baseren de hypotheek meestal op de executiewaarde. Dat is de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop. Dit is doorgaans een lager bedrag dan de volledige overwaarde. Zo wordt er rekening gehouden met een bedrag dat ligt op 85% tot 90% van de verkoopwaarde.

Rente overbruggingshypotheek

Over een overbruggingshypotheek betaal je alleen hypotheekrente. Deze rente ligt wel hoger dan bij een normale hypotheek. De reden hiervoor? Het kan (te) lang duren voordat je jouw huis verkoopt én de uiteindelijke opbrengst kan tegenvallen. De hypotheekverstrekker loopt dus meer risico. Heb je na twee jaar de oude woning nog niet verkocht? Dan kun je de hypotheek proberen te verlengen. Als dit niet mogelijk is of wanneer de opbrengst van het oude huis lager uitvalt dan verwacht, dan blijf je met een restschuld zitten.

Huis verkocht! En dan?

Is het huis verkocht? Dan los je de overbruggingshypotheek af met de winst die je hebt behaald met de verkoop van het oude huis. De rente is overigens aftrekbaar.

Wil je graag weten of een overbruggingshypotheek de verstandigste keuze is voor jouw situatie? Vraag gerust advies aan een van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen ook de maximale waarde dit type hypotheek voor jou berekenen.

Waarmee kunnen we je helpen?