Ontwikkeling hypotheekrente

De hypotheekrente is volop in ontwikkeling. De rente was nog nooit zo laag en dat is aantrekkelijk voor wie nu een huis wil kopen. Wie of wat is eigenlijk van invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente?

 

Wie bepaalt ontwikkeling hypotheekrente?

Sluit u een hypotheek af bij een bank of een andere hypotheekverstrekker, dan betaalt u hypotheekrente. U kunt de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vastzetten of kiezen voor een variabele rente. De hypotheekrente is altijd in ontwikkeling en aan wijzigingen onderhevig. Het is dan ook groot nieuws dat de hypotheekrente al een tijd erg laag is. Veel Nederlanders willen profiteren van deze lage rente en kopen nu een woning. Een enorme boost voor de huizenmarkt! Het is ook de vraag hoelang de rente nog laag blijft. Op een gegeven moment zal het rentepercentage toch weer gaan stijgen. Niemand kan echter voorspellen wanneer precies…

 

Bepaling rente

Een reden waarom de rente nu zo laag is? De bank of verzekering waarbij u de hypotheek afsluit moet op zijn beurt het bedrag ook lenen. Deze andere partijen (bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) brengen een marktconform rentetarief in rekening. De ECB houdt al geruime tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. Dit is voor huizenkopers gunstig omdat hierdoor ook de hypotheekrente laag blijft.

 

Markt

De onroerendgoedmarkt is ook van invloed op de hypotheekrente. Als er bijvoorbeeld politieke onrust is in een land, kan de waarde van onroerend goed flink aan wijzigingen onderhevig zijn. Dit zorgt voor een hogere hypotheekrente. De gegarandeerde executiewaarde van de dekking is dan namelijk laag. In Nederland speelt dit echter niet en blijft de rente stabiel.

Wanneer zou de rente hier plots kunnen stijgen? Bijvoorbeeld wanneer de concurrentie tussen banken afneemt. Dan is de kans groot dat de hypotheekrente ook stijgt. Dit zou kunnen gebeuren als veel banken stoppen met het aanbieden van hypotheken.

 

Hoe kunt u uw hypotheekrente laag houden?

Heeft u eigen vermogen waarmee u een deel van het huis direct kan betalen? Dit scheelt enorm in uw maandlasten. U hoeft minder te lenen aan hypotheek. De bank loopt hiermee minder risico en zal een lagere rente aanbieden. Verder geldt over het algemeen dat een kortere looptijd van de rente een lagere rente betekent. Hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger juist het aanbod wordt. U krijgt vaak korting op de hypotheekrente als u een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Soms biedt de bank of verzekeraar ook korting als u een ‘uitgeklede’ hypotheek afsluit. Hierbij zijn bepaalde voorwaarden geschrapt, bijvoorbeeld het recht om boetevrij af te lossen bij verhuizen.

 

Hypotheekrente bepalen

Banken en hypotheekaanbieders mogen zelf de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Ze moeten het percentage wel kunnen verantwoorden en zijn verplicht om inzicht te geven. Omdat het percentage per bank dus kan verschillen, is shoppen voor de hypotheek verstandig. Het kan u flink wat geld besparen. Bekijk op Hypotheekrente.nl de laagste rentes van aanbieders. Bovendien kunt u vrijblijvend advies aanvragen.

Over hypotheken

Dagrente

De dagrente is de huidige rente waarvoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.