Klik hier om WhatsApp te openen

Ontwikkeling hypotheekrente

De hypotheekrente is volop in ontwikkeling. De rente ligt momenteel vrij laag, wat voordelig is voor potentiële huizenkopers. Maar wie of wat is eigenlijk van invloed op de ontwikkeling van de hypotheekrente? Wat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hypotheekrente stijgt? Op deze pagina geeft Hypotheekrente.nl antwoord op al je vragen omtrent dit onderwerp.

Wie bepaalt ontwikkeling hypotheekrente?

Sluit je een hypotheek af bij een bank of een andere hypotheekverstrekker? Dan betaal je hypotheekrente. Je kunt deze rente voor een bepaalde tijd vastzetten of kiezen voor een variabele rente. De hypotheekrente is altijd in ontwikkeling en aan wijzigingen onderhevig. Veel Nederlanders willen profiteren van de huidige lage rente en kopen daarom nu een woning. Dit creëert een enorme boost voor de huizenmarkt! Het is wel de vraag hoe lang de rente nog zo laag blijft. Helemaal met het oog op onzekere factoren zoals pandemie-uitbraken en de weerslag daarvan op de economie.

Bepaling rente

Waarom is de rente momenteel precies zo laag? De bank of verzekering waarbij je de hypotheek afsluit moet op zijn beurt het bedrag ook lenen. Deze andere partijen (bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank ofwel ECB) brengen een marktconform rentetarief in rekening. De ECB houdt al geruime tijd haar rentetarieven uitzonderlijk laag. Dit is voor huizenkopers gunstig, omdat hierdoor ook de hypotheekrente laag blijft. De hypotheekrente stijgt met andere woorden als de rentetarieven van de ECB omhoog gaan.

Politieke onrust

Daarnaast is de onroerendgoedmarkt van invloed op de ontwikkeling hypotheekrente. Als er bijvoorbeeld politieke onrust is in een land, kan de waarde van onroerend goed sterk aan wijzigingen onderhevig zijn. Dit zorgt vervolgens voor een hogere hypotheekrente. De gegarandeerde executiewaarde van de dekking is dan namelijk laag. In Nederland speelt dit tot op heden niet. Hierdoor blijft de rente in ons land stabiel.

Crisistijd

Wanneer zou de rente plotseling kunnen stijgen? Bijvoorbeeld wanneer de concurrentie tussen banken afneemt. Dan is de kans groot dat de hypotheekrente stijgt. Dit zou kunnen gebeuren als veel geldverstrekkers stoppen met het aanbieden van hypotheken. Ook economisch onzekere tijden kunnen een acute invloed hebben op de ontwikkeling van de hypotheek. Dat was bijvoorbeeld te zien in de eerste maanden van de COVID-19 crisis. De economische impact was nog onduidelijk, maar juist die onzekerheid liet de gemiddelde hypotheekrente al met 0,3% stijgen.

Hoe kun je jouw hypotheekrente laag houden?

Heb je eigen vermogen waarmee je een deel van het huis direct kan betalen? Dit scheelt enorm in jouw maandlasten. Hierdoor hoef je immers minder te lenen. Bovendien loopt de bank hiermee minder risico en zal hierdoor een lagere rente aanbieden. Verder geldt over het algemeen dat een kortere looptijd van de rente een lagere rente betekent. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het aanbod juist wordt.

Je krijgt daarnaast vaak korting op de hypotheekrente als je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Soms biedt de bank of verzekeraar ook korting als je een ‘uitgeklede’ hypotheek afsluit. Hierbij zijn bepaalde voorwaarden geschrapt, bijvoorbeeld het recht om boetevrij af te lossen bij verhuizen. Hiermee ondervang je de negatieve gevolgen die de ontwikkeling hypotheekrente op jouw financiële vermogen kan hebben.

Hypotheekrente bepalen

Banken en hypotheekaanbieders mogen zelf de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Ze moeten het percentage wel kunnen verantwoorden en zijn dan ook verplicht om inzicht te geven. Omdat het percentage per bank dus kan verschillen, is shoppen voor jouw hypotheek verstandig. Het kan je immers aanzienlijk wat geld besparen. Op Hypotheekrente.nl vind je altijd de laagste rentes van aanbieders. Bovendien kun je bij ons vrijblijvend advies aanvragen.

Waarmee kunnen we je helpen?