Hypotheekbegrippen

Executiewaarde

De executiewaarde is de verwachte opbrengst van de woning bij een gedwongen verkoop op een openbare veiling. De executiewaarde van een woning ligt meestal rond de 90% van de geschatte prijs die de woning op zou brengen bij normale verkoop. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt uitgegaan van deze executiewaarde voor het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek. Er worden vaak hypotheken verstrekt tot maximaal 125% van de executiewaarde.

Op basis van de hoogte van de hypotheek ten op zichte van de executiewaarde, wordt het rentetarief bepaald. Zoals je op de pagina rentetarieven kunt zien, zitten er verschillen tussen de rentes bij een bevoorschotting tot 75%, 90%, 100% of 125%. Hoe meer er wordt geleend ten op zichte van de executiewaarde van de woning, hoe hoger het rentetarief.

Over hypotheken

Brandverzekering

De brandverzekering is een verzekering op inboedels, woningen, inventarissen etc. Naast het risico op brand dek dit soort verzekeringen vaak ook andere risico’s zoals inbraak, storm en waterschade. Twee voorbeelden van …