Liever hypotheek bij verzekeraar dan bij grote bank

10 januari 2016

Huizenkopers sluiten steeds vaker hun hypotheek af bij een kleinere hypotheekverstrekker in plaats van een grote bank. Het marktaandeel van de drie grote banken: Rabobank, ING en ABN Amro neemt in rap tempo af. Waren vijf jaar geleden nog 70 procent van de hypotheken verstrekt door deze drie banken. Nu is dat minder dan 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau IG&H.

Kleinere hypotheekverstrekkers als MUNT, Achmea, Aegon, ASR en Delta Lloyd zitten in de lift. MUNT behoort zelfs binnen een jaar na lancering al bij de top vijf. Huizenkopers en vooral starters kiezen steeds vaker voor een hypotheek bij een verzekeraar/pensioenfonds in plaats van bij een grote bank, zoals de Rabo, ING of ABN Amro. Het marktaandeel van de verzekeraars/pensioenfondsen ligt inmiddels boven de 30 procent, een record.

Lagere hypotheekrente

Door de opkomst van vele nieuwe hypotheekverstrekkers ontstaat meer concurrentie en dat biedt consumenten voordeel, zoals een lagere hypotheekrente. Ook stellen banken hun voorwaarden bij. De grote drie bieden bijvoorbeeld binnenkort allemaal rentemiddeling aan hun klanten aan en de mogelijkheden voor flexwerkers en zzp’ers worden steeds ruimer.

Zie in het renteoverzicht een overzicht van hypotheekaanbieders en hun scherpe rentes.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Opzegtermijn

Wat is opzegtermijn? Een hypotheek wordt afgesloten voor een lange periode: in de meeste gevallen gaat het om dertig jaar. Een hypotheek is ook eerder te beëindigen en kan aan het eind …