Koper kiest steeds vaker aflossingsvrije hypotheek

27 augustus 2021

Steeds meer mensen sluiten een aflossingsvrije hypotheek af, blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Waar vorig jaar in het hele jaar zo’n 52% van het totaal aantal afgesloten hypotheken aflossingsvrij was, is dat in augustus van dit jaar al 55%. Hoe komt dit?

Aflossingsvrij alternatief

De toename is onder meer te wijten aan het percentage oversluiters. Woningeigenaars sluiten hun oude hypotheek met hoge rente over naar een voordeliger (aflossingsvrij) alternatief. Ook zijn er diverse huiseigenaren die hun hypotheek verhogen of een extra hypotheek nemen om te kunnen verbouwen. Een aflossingsvrije lening is populair onder woningverbouwers.

Geen hypotheekrenteaftrek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek precies? Het is een hypotheekvorm waarbij je tot en met de einddatum, meestal 30 jaar na afsluiten, alleen rente betaalt. Het complete geleende bedrag moet op de einddatum in één keer worden afbetaald. Het lijkt een ideale hypotheek, maar er zijn een aantal nadelen. Zo krijg je sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer bij een aflossingsvrije hypotheek, en is er ook geen NHG-variant van deze hypotheekvorm.

Aflossingsvrij deel

Toch zie je dat steeds meer mensen kiezen voor een aflossingsvrij deel in hun hypotheek. Nu de rente zo ontzettend laag is, valt het nadeel van geen hypotheekrenteaftrek ontvangen bijna weg. Vooral onder veertigplussers is de aflossingsvrije hypotheekvorm populair. Ze hebben flink wat overwaarde op hun woning, en nemen een nieuwe lening om te verbouwen. Ook onder jonge huizenkopers stijgt de populariteit, tegenwoordig jaarlijks met ruim 13%. In de knoop

Niet voor iedereen is de aflossingsvrije hypotheek geschikt. Zo moest een grote campagne die vanaf 2018 werd gevoerd, vooral ouderen wijzen op de risico’s van hun eigen, aflossingsvrije hypotheek. Want aan het einde van de looptijd moet het compleet geleende bedrag in één keer worden voldaan. Als daar een nieuwe hypotheek voor afgesloten moet worden, kunnen ouderen in de knoop komen. Op een pensioeninkomen kun je namelijk veel minder lenen als met een gewoon salaris.

Past een aflossingsvrije hypotheek bij jouw financiële situatie? Laat één van onze experts met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Stabielrente

Stabielrente wordt ook wel bandbreedterente genoemd en is een variatie op een variabele rente. Het is een vaste rente met over het algemeen een boven- en een ondermarge (bandbreedte) van …