Kopen op een verhitte huizenmarkt? 5 tips!

4 januari 2018

Is een goed voornemen voor dit nieuwe jaar om een woning te gaan kopen? Voorlopig lijken de huizenprijzen alleen maar te stijgen, maar de hypotheekrente is nog steeds historisch laag. We geven je een aantal tips om je droomhuis te kunnen bemachtigen.

1. Bereid je goed voor

Een erg voor de hand liggende, maar onmisbare tip: zorg dat je goed bent voorbereid. Maak een lijst van (haalbare) wensen en eisen waaraan je huis sowieso moet voldoen, dit maakt het zoeken eenvoudiger. Bedenk daarnaast alvast wat je maximaal wil lenen en wat de maandlasten per maand mogen zijn, een financieel adviseur kan hierbij goed van pas komen.

2. Zoek alternatieven voor Funda

Funda is de grootste huizenwebsite van Nederland, waardoor de ‘concurrentie’ van andere woningzoekers moordend kan zijn. Check hier de drie online alternatieven die we eerder voor je verzamelden. Naast een online woningjacht kan het interessant zijn ook offline actief te zoeken. Heb je bijvoorbeeld een mooi huis of appartement op het oog, maar staat het niet te koop, doe dan een persoonlijk briefje door de bus en maak je interesse kenbaar. Wellicht heeft de bewoner verkoopplannen, of kan hij je in contact brengen met buren die dergelijke plannen hebben.

3. Reageer snel

Heb je je eventuele droomhuis in het vizier? Zorg dat je snel contact opneemt met de makelaar of de bewoner. Plan op korte termijn een bezichtiging, liefst binnen twee dagen, en zorg dat je van tevoren al de nodige online research hebt gedaan (zie tip 4). Neem – waar mogelijk – iemand mee naar de bezichtiging die je vertrouwt en die kritisch meekijkt. Een extra paar ogen bij zo’n grote, snel te nemen beslissing is onontbeerlijk.

4. Eigen research

Win vóór de bezichtiging zoveel mogelijk informatie in over de woning. Dit doe je bij verschillende bronnen. Bij de makelaar check je de staat van onderhoud, de leeftijd van de cv en dat soort dingen. Bij de gemeente check je het bestemmingsplan en bij de VVE check je of er een begroting en onderhoudsplan is. Tot slot check je bij het kadaster wat de koopsom en de WOZ-waarde is.

 

5. Kom de verkoper tegemoet

Om het koopproces te versnellen en zekerder te maken, kan het handig zijn om de verkoper op bepaalde punten tegemoet te komen. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde inboedel overnemen, of de opleverdatum afsluiten naar wens van de verkoper. Kies er juist niet voor om bijvoorbeeld af te zien van een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden, je neemt dan een onnodig groot risico.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Openbare verkoop

Een openbare verkoop is het uitvoeren van een vonnis. Dit noemt men ook wel executieverkoop.