Hypotheekrente verbreekt alle laagterecords

25 februari 2020

Nog geen twee weken geleden dook de NHG-hypotheek met 10-jaarsrente voor het eerst onder de 1%. Inmiddels breekt de hypotheekrente over de hele linie, van 30 jaar tot 2 jaar vast, alle laagterecords. En het einde is nog niet in zicht.

Variabele rente niet meer voordeligst

Inmiddels is het goedkoper om je hypotheek voor 5 of 10 jaar vast te zetten, dan om voor – de normaal voordeligste – variabele rente te kiezen. Als je een hypotheek afsluit met een rentevaste periode van 5 jaar, betaal je daarvoor gemiddeld 1,10% rente, terwijl de meest voordelige aanbieder maar 0,90% rekent.

Langere rentevaste periodes

Wil je liever een langere rentevaste periode, van bijvoorbeeld 10 jaar, betaal je nu gemiddeld 1,17% hypotheekrente, terwijl het laagste tarief, van het nieuwe Lot Hypotheken, op 0,99% ligt. Voor 20 jaar rentevast ligt de rente gemiddeld op 1,55%, voor 30 jaar op 1,95%. Toch zijn er voor die langste rentevaste periode ook al aanbieders die rentes rekenen van 1,85%.

Voordeel van de variabele rente

De variabele rente ligt nu op 1,53%, waarom zou je hiervoor kiezen als bepaalde rentevaste periodes een stuk voordeliger zijn? Het blijft een spannende gok, maar het zou kunnen dat de hypotheekrentes de komende periode blijven dalen, dan zit je goed met een variabele rente, die zich aanpast aan de stand van dat moment.

Oversluiten of rentemiddelen

Hoe kun je als woningbezitter met hypotheek nu het beste gebruik maken van de huidige lage rentestand? Sommigen adviseren om binnen de buurt te verhuizen om maar gebruik te kunnen maken van de voordelige rentetarieven. Maar er zijn ook andere – minder rigoureuze – opties: je hypotheek oversluiten, waarvoor je in veel gevallen wel boeterente moet betalen. Een aantal geldverstrekkers biedt ook rentemiddeling, dat is in sommige gevallen een voordeliger optie.

Wil jij ook profiteren van de huidige lage rentestanden als hypotheekbezitter? Laat één van onze hypotheekadviseurs met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Executiewaarde

De executiewaarde is de verwachte opbrengst van de woning bij een gedwongen verkoop op een openbare veiling. De executiewaarde van een woning ligt meestal rond de 90% van de geschatte prijs die de woning op zou brengen …