Hypotheekrente 10 jaar vast duikt onder de 1%

13 februari 2020

NIBC introduceert vandaag Lot Hypotheken, met een 10-jaars rente van 0,99% met Nationale Hypotheek Garantie. Lot is de eerste geldverstrekker die een dergelijk tarief biedt, zonder duurzaamheidskorting. Zie rentes 10 jaar vast.

Van 1,04% naar 0,99%

Onder de 1% durfde nog geen NHG-hypotheekverstrekker te duiken buiten de nodige duurzaamheidsregelingen om. Maar het nieuwe label van de Haagse zakenbank NIBC, Lot Hypotheken, biedt dit vanaf 13 februari wél aan, een lening met een rente van 0,99%. Tot op heden was 1,04% de laagste rentestand die je kon verwachten voor een hypotheek met NHG en een looptijd van tien jaar.

Duik omlaag

Maar niet alleen de 10-jaarsrente ligt bij de nieuwe aanbieder Lot historisch laag, maar eigenlijk alle rentevaste periodes tot en met twintig jaar. Deze langste rentevaste periode, de 20-jaarsrente, kun je bij deze nieuwe hypotheekverstrekker voor een rentetarief van 1,41% afsluiten. Geen andere aanbieder stunt met zo’n laag rentetarief. Een woordvoerder van Lot verwacht dat veel hypotheekverstrekkers op korte termijn wel zullen volgen in deze duik omlaag.

NIBC Direct

De bank NIBC biedt al sinds 2013 hypotheken aan, tot nu toe alleen onder het label NIBC Direct. Hier liepen de zaken al hartstikke goed, in 2019 stond er al voor zo’n €9,6 miljard aan hypotheken uit. NIBC breidt het hypotheekaanbod verder uit met het nieuwe label Lot, waardoor ze ook weer een ander soort investeerder en klant aan kunnen trekken.

Langlopende hypotheek ongunstig voor bank

Met de huidige lage rentestanden sluit de klant het liefst een hypotheek af met een lange looptijd van tenminste twintig jaar. Voor banken is dit relatief ongunstig, dit soort langlopende leningen zijn moeilijk te dekken met kortlopende tegoeden als spaargeld. Hier komen externe investeerders om de hoek kijken. Voor pensioenfondsen zijn langlopende hypotheken als investering juist heel gunstig, zij hebben meer lange termijn-verplichtingen.

Bank als intermediair

Steeds meer banken besluiten om externe investeerders aan te trekken en alleen op te treden als intermediair. Zo gaat NIBC nu ook te werk: hypotheken worden via Lot verstrekt en daarna gebundeld doorgeschoven naar de balans van een externe investeerder. Voor het nieuwe label Lot Hypotheken zijn twee partners gevonden die op deze manier hypotheken af gaan nemen. De dromen van NIBC met Lot zijn groot: uiteindelijk willen ze in de top-5 van aanbieders van NHG-hypotheken in Nederland belanden.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Natrekking

Natrekking is een eigendomsverkrijging van een zaak die met een andere één geheel vormt of gaat vormen. Een voorbeeld hiervan is beplanting die door derden op een erf wordt aangebracht …