Dertig jaar vast met minder dan 2% hypotheekrente

18 februari 2020

De rente is weer flink aan het dalen. Waar afgelopen week de hypotheekrente voor tien jaar vast met NHG voor het eerst onder de 1% dook, zijn ook de rentes voor hypotheken met een langere looptijd nog nooit zo laag geweest.

Lange periode rentevast

Nu de hypotheekrente zo’n historisch dieptepunt aantikt, is het voor starters of oversluiters het meest voordelig om de rente voor een lange periode vast te zetten. Tegenwoordig is een rentevaste periode van twintig of dertig jaar eerder regel dan uitzondering. En waarschijnlijk zal de rente voor deze lange periodes de komende tijd blijven dalen, zij het in kleine stapjes.

Marktgemiddelde onder 2%

In het najaar van 2019 dook de dertigjarige hypotheekrente van de eerste prijsvechter al onder de 2%. Inmiddels ligt het marktgemiddelde zelfs al onder deze magische grens. De meest rentevoordelige hypotheekverstrekkers bieden nu al rentes aan van zo’n 1,85% en 1,89%. We hebben het hier wel over hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie. De rente bij leningen zonder NHG liggen zo rond de 2,45%.

Geen overlijdensrisicoverzekering

Sowieso is het voordeliger geworden om een hypotheek met NHG af te sluiten (of te hebben), omdat je niet meer verplicht een overlijdensrisicoverzekering erbij hoeft te hebben. Terwijl het steeds voordeliger wordt om geld te lenen voor een woning, is het steeds ingewikkelder werkelijk een huis te kopen op de toenemend krappe woningmarkt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Belasting Box 1

In box 1 wordt het belastbare inkomen uit werk en woning belast. Dit inkomen bestaat uit: • Belastbare winst uit onderneming • Belastbaar loon (hier vallen pensioen en sociale verzekeringen ook onder) …