Klik hier om WhatsApp te openen

Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht bij NHG-hypotheek

Sinds dit jaar is het niet meer noodzakelijk een overlijdensrisicoverzekering (orv) te hebben bij je NHG-hypotheek. Al vanaf 2018 hoef je bij een nieuwe NHG-hypotheek geen orv meer af te sluiten, maar sinds 1 januari kan de verzekering ook worden opgezegd die ‘hoort’ bij een bestaande hypotheek.

Wat is een orv?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je normaliter af bij de aankoop van een huis en het aangaan van een hypotheek. Jaarlijks betaal je een vaste premie die je verzekert van de uitkering van een afgesproken geldbedrag – een substantieel deel van de niet afbetaalde hypotheek – mocht je komen te overlijden.

Standaardpremie

Wat betaal je ongeveer voor een orv? Dat is afhankelijk van je gezondheid en gedrag, een roker betaalt dubbel zoveel dan iemand met een standaardpremie. Een veertigjarige betaalt bijvoorbeeld rond de €200,- p.j. om dertig jaar verzekerd te zijn van een uitkering van €125.000 bij overlijden. Voor bepaalde groepen is het met deze nieuwe regelgeving handig om na te gaan of het voordelig is de verzekering te behouden.

Erfenis niet aanvaarden

Voor alleenstaanden kan het bijvoorbeeld gunstig zijn om deze voorheen verplichte verzekering te beëindigen: in geval van overlijden kunnen nabestaanden de woning verkopen en zo de hypotheekschuld afbetalen. Mocht het huis onder water staan, kunnen ze er ook voor kiezen de erfenis niet te aanvaarden.

Nieuwe verzekering afsluiten

Ook senioren doen er goed aan hun orv te heroverwegen, als de hypotheek al voor het grootste gedeelte is afbetaald is een dergelijke verzekering niet meer noodzakelijk. Daarnaast zouden ouderen eventueel over kunnen gaan op een nieuwe verzekering. Zeker als hun huidige orv al meer dan tien jaar oud is kan dit voordelig zijn, omdat de premies intussen fors zijn gedaald.

Verpanding eraf

Met de nieuwe regelgeving rondom de ovr is het ook mogelijk geworden de verpanding van de verzekering af te halen. ‘Verpanding’ houdt in dat wanneer je overlijdt, de uitkering direct naar de geldverstrekker gaat om de hypotheek af te lossen. Als je de verpanding van je verzekering afhaalt, kunnen nabestaanden veel flexibeler omgaan met de uitkering, zij mogen dan beslissen wat er met het bedrag gebeurt.

Waarmee kunnen we je helpen?