Hypotheekrente 2019: wat verwachten wij?

10 januari 2019

Eerder deze maand gaven we al wat voorzichtige voorspellingen over wat de hypotheekrente in dit nieuwe jaar gaat doen. Toch valt er altijd meer en preciezer te voorzien, helemaal naar aanleiding van een onderzoek onder collega-adviseurs en consumenten en hun ideeën over verwachte dalingen en stijgingen.

Meerderheid verwacht stijging

In ieder geval verwacht sowieso 95% van de hypotheekadviseurs en 80% van de consumenten dat de langlopende hypotheekrente het komende jaar gaat oplopen. Niet met procentpunten, zoals we eerder al uitsloten, maar met een stijging van 0,37 tot 0,44%. Er is een kleine minderheid van de 300 ondervraagde consumenten en adviseurs die positieve verwachtingen houdt, zij denken dat de rente komend jaar juist nog verder dalen gaat.

Daling op korte termijn

Die positieve verwachting wordt waarschijnlijk wel werkelijkheid op heel korte termijn. De afgelopen maanden is namelijk de kapitaalmarktrente met 0,3% gedaald, terwijl de gemiddelde langlopende hypotheekrentes (voor 10 en 20 jaar) gelijk bleven. Geldverstrekkers zullen zo in het begin van het nieuwe jaar hun concurrentiepositie extra willen verstevigen, dus zullen we op korte termijn wel hypotheekrenteverlagingen gaan zien.  

Later dit jaar

Op de langere termijn, naar het einde van 2019 toe, gaat de hypotheekrente wel stijgen, dit heeft onder andere te maken met het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank waar ze per 1 januari 2019 mee gestopt zijn. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat eind 2019 de rente van 20 jaar vast op 2,88% staat, vergeleken met de 2,44% van eind 2018. 

Nu nog profiteren van de lage hypotheekrente? Laat je adviseren door één van onze specialisten!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Depotrente

De depotrente is de rente die wordt betaald of ontvangen, wanneer je geld in depot staat.