Klik hier om WhatsApp te openen

Wat gaat er in 2019 met de hypotheekrente gebeuren?

3 januari 2019

De toekomst is nooit precies te voorspellen, en de toekomst van de hypotheekrente al helemaal niet. Toch kan er zeker iets gezegd worden over stijging of daling in de nabije toekomst, rekening houdend met de manoeuvres van invloedrijke spelers op de financiële markt, zoals de Europese Centrale Bank (ECB).

Kortlopend en langlopend

Waarschijnlijk blijft de kortlopende hypotheekrente laag en vrijwel stabiel tot begin 2020. Dit heeft te maken met de inflatie, die dit jaar naar verwachting ook laag blijft. Er geldt iets anders voor de langlopende rente, die op het moment nog laag wordt gehouden door de Europese Centrale Bank. Hoe doen zij dit? Door maandelijks voor een bedrag van €15 miljard aan obligaties op te kopen, waar ze vanaf deze eerste maand van het nieuwe jaar mee stoppen.

Opkoop obligaten

Eerder besteedde de ECB het dubbele, zo’n €30 miljard per maand aan het opkoopprogramma. Omdat het goed gaat met de economie, is dat bedrag al in september 2018 gehalveerd, en verdwijnt de obligatieopkoop nu dus helemaal. Dit gaat op den duur invloed hebben op de rente, wat we allereerst zullen merken bij de rentetarieven van tien jaar of langer. Die zullen naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2019 voorzichtig gaan stijgen.

Voorlopig nog laag

Toch verwachten marktkenners niet direct een stijging van de langetermijnrente. De EU kampt met politieke onrust en de groei van de economie valt tegen, dus zal de hypotheekrente – ook voor de lange termijn – voorlopig nog wel laag blijven. De hoogleraar Woningmarkt (van de TU Delft) voorspelde in september al dat de langetermijnrente wel iets stijgen gaat komend jaar, maar sowieso niet met hele procentpunten.

De cijfers

In het vierde kwartaal bleef de kortlopende hypotheekrente vrijwel gelijk aan het vorige kwartaal: voor een hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar betaalde je gemiddeld 1,59% met NHG en 2,09% zonder. Hetzelfde gold voor de langlopende hypotheekrente, daar betaalde je bijvoorbeeld voor 20 jaar rentevast 2,5% met NHG en 3,06% zonder.

Auteur: Francis Boer

Waar kunnen we je mee helpen?