Klik hier om WhatsApp te openen

Aankoopkeuring

Bij de koop van een bestaande woning is het belangrijk te weten wat de staat van onderhoud is en wat eventueel bijkomende onderhoudskosten zijn. Een aankoopkeuring is een visuele inspectie die een beeld geeft van de bouwkundige staat van de aan te kopen woning. Je ontvangt een bouwkundig rapport, waarin de gebreken en kosten beschreven staan. Je kunt de aankoopkeuring gebruiken om een aankoopbeslissing te nemen en te onderhandelen over de koopprijs.

Taxatie

Een aankoopkeuring is geen taxatie. Met een taxatie wordt de vrije verkoopwaarde (marktwaarde) van een woning vastgesteld en wordt er niet specifiek naar het onderhoud van de woning en haar eventuele gebreken gekeken.

Modelkoopcontract

Sinds 1 februari  2018 is het nieuwe modelkoopcontract in gebruik. Hiermee wordt een woning onder voorbehoud aangekocht. Het huis is dan van jou als de financiering rondkomt én de bouwkundige keuring (een ander woord voor aankoopkeuring) niks oplevert. Steeds meer kopers zagen namelijk af van kopen onder voorbehoud. Dit omdat de verkoper van de consument kan eisen dat er geen aankoopkeuring komt, maar dat hij direct instemt met de koop. Voor de koper zelf voelt het op de krappe woningmarkt vaak als een grote gunst om een woning te mogen kopen, waardoor ze afzien van hun ‘recht’ op een bouwkundige keuring.

 

Waarmee kunnen we je helpen?