Hypotheek Verhogen

Overweeg je om jouw hypotheek te verhogen? Door de bestaande hypotheek te verhogen kun je geld vrijmaken voor onder meer een verbouwing. Hoe gaat dat in zijn werk? Wij bij Hypotheekrente.nl geven graag antwoord op al jouw vragen omtrent hypotheken. Zo wordt de bestaande hypotheek verhogen vaak toegepast voor een verbouwing. Huizenbezitters kunnen op deze manier geld halen uit hun woning, zonder het huis te verkopen. Wanneer de woningwaarde hoger is dan de hypotheek, kan door de hypotheek te verhogen geld vrij worden gemaakt.

Onderhandse verhoging hypotheek

De hypotheek ophogen kan op twee manieren: onderhands verhogen of een tweede hypotheek nemen. Onderhands verhogen betekent een onderlinge afspraak tussen jou en de bank, zonder notariële akte. Zonder tussenkomst van een notaris bespaar je namelijk veel geld. Onderhands verhogen is echter alleen mogelijk als jouw hypotheek daarvoor genoeg ruimte biedt. Een onderhandse verhoging hypotheek is bijvoorbeeld mogelijk als je jouw huidige hypotheek hoger hebt laten inschrijven bij het Kadaster. Wat volgt is een normale hypotheekaanvraag. Het is dus nog niet zeker of je de hogere hypotheek krijgt. Dat is afhankelijk van jouw inkomen en de waarde van de woning.

Hypotheek verhogen: tweede hypotheek

De hypotheek verhogen kan ook door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is eigenlijk een compleet nieuwe hypotheekvorm die getoetst wordt aan de nu geldende normen. Ook hierbij wordt dus gekeken naar jouw inkomen en de waarde van de woning. Bij een tweede hypotheek moet de woning dan ook opnieuw getaxeerd worden.

Fiscaal voordeel

Verhoog je de hypotheek voor de verbouwing of verbetering van de woning, dan is vervolgens de hypotheekrente van de nieuwe hypotheek fiscaal aftrekbaar. Dankzij het onderhoud gaat immers de waarde van jouw huis omhoog. De hypotheek moet daarvoor echter wel in dertig jaar en minimaal annuïtair worden afgelost.

Kosten

Voor het verhogen van de bestaande hypotheek maak je een aantal kosten. Je betaalt namelijk afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek, eventueel notariskosten en taxatiekosten, en afhandeling- en administratiekosten. Hypotheekexperts stellen ruwweg dat het ophogen van een hypotheek ongeveer €1.300,- tot €2.500,- kost.

Andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden om een verbouwing te bekostigen zijn bijvoorbeeld de inzet van spaargeld of een consumptief krediet afsluiten. Tot €25.000,- kan het voordelig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten in plaats van de hypotheek te verhogen vanwege de bijkomende kosten. Het oversluiten van de gehele hypotheek is ook nog een mogelijkheid.

Wil je meer weten over het verhogen van jouw hypotheek? Neem dan contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Over hypotheken

Retributie

Retributie is de betaling voor overheidsdiensten en is verschuldigd in verband met het gebruik dat men er van maakt. Een voorbeeld hiervan is leges voor een bouwvergunning.