Hypotheek Verhogen

Hypotheek verhogen? Door de bestaande hypotheek te verhogen kunt u geld vrijmaken voor onder meer een verbouwing. Hoe gaat dat in zijn werk?

De hypotheek verhogen wordt vaak toegepast voor een verbouwing. Huizenbezitters kunnen op deze manier geld halen uit hun woning, zonder het huis te verkopen. Wanneer de woningwaarde hoger is dan de hypotheek, kan door de hypotheek te verhogen geld vrij gemaakt worden.

 

Hypotheek verhogen: onderhands

De hypotheek verhogen kan op twee manieren: onderhands verhogen of een tweede hypotheek nemen. Onderhands betekent een onderlinge afspraak tussen u en de bank, zonder notariële akte. Zonder tussenkomst van een notaris bespaart u veel geld. Onderhands verhogen is alleen mogelijk als uw hypotheek daarvoor genoeg ruimte biedt. Bijvoorbeeld als u uw hypotheek hoger heeft laten inschrijven bij het Kadaster.
Wat volgt is een normale hypotheekaanvraag. Het is dus nog niet zeker dat u de hogere hypotheek krijgt. Dat is afhankelijk van uw inkomen en de waarde van de woning.

 

Hypotheek verhogen: tweede hypotheek

De hypotheek verhogen kan ook door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is eigenlijk een compleet nieuwe hypotheek die getoetst wordt aan de nu geldende normen. Ook hierbij wordt dus gekeken naar uw inkomen en de waarde van uw woning. Bij een tweede hypotheek moet de woning opnieuw getaxeerd worden.

 

Fiscaal voordeel

Verhoog je de hypotheek voor de verbouwing of verbetering van je woning, dan is ook de hypotheekrente van de nieuwe hypotheek fiscaal aftrekbaar. Dankzij het onderhoud gaat immers de waarde van uw huis omhoog. De hypotheek moet daarbij in dertig jaar en minimaal annuïtair worden afgelost.

 

Kosten

Voor het verhogen van de hypotheek maak je een aantal kosten. Je betaalt afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek, eventueel notariskosten en taxatiekosten en afhandeling- en administratiekosten. Hypotheekexperts stellen ruwweg dat het verhogen van uw hypotheek ongeveer 1.300 tot 2.500 euro kost.

 

Andere mogelijkheden

Andere mogelijkheden om een verbouwing te bekostigen zijn bijvoorbeeld de inzet van uw spaargeld of een consumptief krediet afsluiten. Tot 25.000 euro kan het voordelig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten in plaats van de hypotheek te verhogen vanwege de bijkomende kosten. Het oversluiten van de gehele hypotheek is ook nog een mogelijkheid.

 

Wilt u meer weten over het verhogen van uw hypotheek. Neem dan contact op met een van onze hypotheekadviseurs.✓

Over hypotheken

Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en  een verpande effectenportefeuille. Je belegt zelf rechtstreeks in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Deze hypotheekvorm brengt het risico met zich …