Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek kun je bovenop jouw bestaande hypotheek afsluiten. Bijvoorbeeld wanneer je extra geld wil vrijmaken voor een verbouwing van jouw huis. Een tweede hypotheek afsluiten kan zowel bij jouw huidige hypotheekverstrekker als bij een andere hypotheekaanbieder. Op Hypotheekrente.nl kun je ook terecht om eenvoudig jouw tweede hypotheek berekenen.

Jouw tweede hypotheek berekenen

Een tweede hypotheek afsluiten is helaas niet altijd mogelijk. Het kan alleen als je genoeg overwaarde op je woning hebt in combinatie met voldoende inkomen. Jouw tweede hypotheek berekenen en inschatten wat je zou kunnen lenen, kan via deze pagina. Wanneer je de hypotheek gebruikt voor de verbouwing van het huis of voor achterstallig onderhoud, dan zijn zowel de kosten als de rente fiscaal aftrekbaar. Dankzij het onderhoud gaat de waarde van jouw huis immers omhoog. Helemaal als je jouw woning wilt verduurzamen, zijn er voordelige rente- en hypotheekopties mogelijk.

Een tweede hypotheek kan ook worden gebruikt voor andere zaken, zoals een auto of een boot. De rente is in dat geval niet aftrekbaar. Voor een tweede huis, bijvoorbeeld een recreatiewoning, is de hypotheekrente ook niet fiscaal aftrekbaar. Een tweede hypotheek valt namelijk in box 3.

Hypotheek oversluiten

Het afsluiten van een tweede hypotheek brengt wél kosten met zich mee. Zo betaal je onder meer afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Neem dit zeker mee in het berekenen van een tweede hypotheek. In plaats van een tweede hypotheek af te sluiten, kun je in sommige gevallen ook je bestaande lening oversluiten naar een nieuwe hypotheek met een hoger bedrag. Benieuwd wat het beste past bij jouw financiële situatie? Wil je weten welke hypotheekvorm voor jou het voordeligst is voor een tweede hypotheek? Laat één van onze adviseurs met je meedenken!

 Interesse in een tweede hypotheek? Bekijk hier de laagste hypotheekrentes!

Over hypotheken

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is de belasting die een natuurlijk persoon over zijn/haar inkomsten moet afdragen. Loonbelasting wordt als voorheffing op de inkomstenbelasting door de werkgever ingehouden. Zie ook: belastingaangifte.